Ki ne szeretné a frissen főzött kávé kellemes aromáját, ami betölti az egész helyiséget… Cserébe a kellemes percekért, a gépünk is elvár némi törődést. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mennyire egyszerű és költséghatékony a kapszulás kávéfőző tisztítása.

Természetesen a napi tisztítást nem lehet elhanyagolni, a víztartályt célszerű minden alkalommal nem csak átöblíteni, hanem ki is mosni rendesen. Így a kezdődő vízkő lerakódásokat el tudjuk távolítani, és nem kell megküzdenünk az esetleges állott víz szagával sem.

Tipp: utazás, hosszabb távollét előtt mindenképp ürítsük ki a kávéfőzőt (elhasznált kapszula és víztartály egyaránt), nehogy kellemetlen szagok keletkezzenek a gépben.

 

Milyen időközönként kell elvégezni a kapszulás kávéfőző tisztítását?

 

A rendszeres napi karbantartás mellett időnként nagytakarítást kell végrehajtani a kapszulás kávéfőzőkön – típustól függetlenül.
Egyes gyártói ajánlások szerint 3 havonta, vagy 400 lefőzött kávénként kell tisztítani a kapszulás kávéfőzőt. Ez utóbbit elég nehéz nyomon követni, hacsak nem számoljuk nagy vonalakban az elhasznált kávékapszula csomagokat.

Persze függ az ilyen esetekben olyan sokat emlegetett vízkeménységtől is a tisztítás, lehetséges, hogy akár havonta is célszerű egy gyors tisztítást elvégezni. Negyedóra karbantartással sokat tettünk a kávéfőző hosszú élettartama érdekében.

 

Kapszulás kávéfőző tisztítás lépései

  • A drága és nem túl környezetbarát tabletták helyett öntsünk ecetet a tartályba.
  • Többször (2-3x) főzzük át vele a kapszulás kávéfőzőt. Lehet ugyanazt a folyadékot használni, de a leülepedett koszt ne öntsük bele a tartályba (inkább szűrjük át).
  • Ezután tegyünk vizet a tartályba és annyiszor főzzük át a kávéfőzőt, amíg tiszta víz jön ki. Ez esetben minden lefőzés alkalmával tiszta vizet használjunk (előnyös, ha valaki szűrt vízzel készíti a kávét. Van aki az ízén is érzi a különbséget).
  • Végül tisztítsuk át a nehezebben hozzáférhető helyeket egy kicsi kefével, ami lehet akár egy fogkefe is. 

 

Egy trükk van az egész tisztítási folyamatban: egy üres kapszulát be kell helyezni a kávéfőzőbe, mert a legtöbb gép csak így tud működni.

 

Ilyen egyszerű volt a tisztítás, és már ihatja is a kellemesen krémes, gőzölgő kávét. Az ecet szag miatt nem kell aggódni, az hamar elmúlik, és néhány átöblítés után a lefőtt kávén egyáltalán nem érződik az íze.

 

A környezet- és pénztárcabarát tisztítás hívei vagyunk, keressen rá a mosógép, mosogatógép tisztításra is.

 

Keressen minket bátran, akár online is, ha nagyobb ezermester, barkácsmunkákra van szüksége házon kívül vagy belül.

Hívjon minket még ma!  06 20 572-1788