Aki autót vezet, előbb utóbb, bár kívánjuk, hogy ne így legyen, de valószínűleg találkozni fog azzal, hogy nem indul az autó. Sok esetben sajnos semmit sem tehetünk szerelő nélkül. Néhány dolgot ellenőrizhetünk, amely alapján rájöhetünk, hogy feltehetően mi a probléma, és néhány esetben akár magunk is elháríthatjuk a problémát.

 

Annak, ha nem indul az autó leggyakrabban három oka lehet. Ezeket könnyen ellenőrizhetjük, de javításukhoz szakértelem szükséges.

A leggyakrabban előforduló meghibásodások:

  • az akkumulátor lemerülése,
  • a generátor vagy az önindító meghibásodása,
  • illetve az üzemanyag ellátás hibája. 

 

Ha nem indul az autó és nem pörög a motor

Ha elfordítjuk a kulcsot, de nem történik semmi, vagy csak néhány kattanás hallatszik, az akkumulátorban keressük a hibát. Ha van tartalék akkumulátorunk, az akkumulátor csere, illetve töltés, segíthet a problémán. A sarukat mindig ellenőrizzük, hogy megfelelően csatlakoznak-e, nem korrodálódtak-e túlságosan.

Ha az akkumulátor nem régi, semmit sem hagytunk felkapcsolva, de mégis lemerült az akksi, akkor a generátor meghibásodása a legvalószínűbb. Ha a generátor nem működik megfelelően, az akkumulátor számára nem biztosított a visszatöltés. Így menet közben ahelyett, hogy töltődne, folyamatosan csökken a töltöttsége, mígnem lemerül. Ennek eredménye az lesz, hogy az autónk nem indul el. 

Ha az akksi működik, amelyet könnyen kideríthetünk, ha felkapcsoljuk a lámpát, vagy beindítjuk az ablaktörlőt, akkor a legvalószínűbb, hogy az önindítóval van a probléma

nem-indul-az-auto-2

 

Ha a motor pörög, de az autó mégsem megy

Ha beindul ugyan, de nem pörög fel a motor, annak a legvalószínűbb oka, hogy az üzemanyagellátás nem megfelelő. Ellenőrizzük az üzemanyagszintet, mert elképzelhető, hogy elfelejtettünk tankolni, és kifogyott az üzemanyag. Ez a legjobb eset, mert könnyen orvosolható. 

 

Ha megfelelő mennyiségű üzemanyag van a tankban, és az autó ennek ellenére sem indul, a lehetséges meghibásodások közé tartozik az üzemanyag pumpa hibája. Így hiába van üzemanyag az autóban, az nem jut el a motorba, vagy nem megfelelő mennyiségben. Ezzel sajnos nem tudunk mit kezdeni szakember bevonása nélkül.

 

Gyakori meghibásodás még az is, hogy a gyújtógyertya nem ad megfelelően szikrát, így a motorban az üzemanyag nem tud begyulladni, az autó pedig emiatt nem indul. A gyújtógyertyát viszonylag könnyen kiszerelhetjük, ha van hozzá megfelelő csavarkulcsunk, és gyertyáink, amit behelyezhetünk a régiek helyére. 

nem-indul-az-auto-3

Ezt a hibajelenséget számtalan egyéb probléma is okozhatja, többek között az üzemanyagrendszer, vagy befecskendezés dugulása, a biztonsági rendszer meghibásodása, vagy bármilyen egyéb mechanikai probléma.

 

Ha nem indul az autó, és egyik, házilag könnyen elvégezhető javítási kísérlet sem vezet eredményre, nincs más megoldás, mint szakember segítségét kérni. Ezeket az egyszerű lépéseket azonban minden esetben érdemes megpróbálni, mert elképzelhető, hogy csak egy apró hiba áll amögött, hogy az autó nem indul. 

Akkumulátor vagy gyújtógyertya cserét bízza nyugodtan ránk! A többi nagyobb feladat azonban a szervíz dolga!

Hívjon minket még ma!  06 20 572-1788