Az elektromos hálózat védelme érdekében a biztosíték tábla csere időnként szükségessé válik. A régebbi építésű otthonokban előforduló, olvadó biztosítékot használó elektromos hálózat korszerűtlen, és balesetveszélyes is lehet. Az olvadóbiztosítékot nem a jelenlegi áramfogyasztás figyelembevételével tervezték, alkalmazása óta jelentősen megemelkedett a háztartások energiafogyasztása. Ha a lakásban még olvadóbiztosítékos megszakítót használtak, a biztosíték tábla cseréjét minél hamarabb célszerű elvégeztetni.

biztositek-tabla-csere

Mikor szükséges a biztosíték tábla csere?

A biztosíték tábla az elektromos hálózat megfelelő és biztonságos üzemeléséért felel. A villanyórából beérkező, mért fővezeték első számú elosztó pontja. Ez biztosítja a lakásban, vagy a házban megtalálható vezetékek és fogyasztók megfelelő és biztonságos áram ellátottságát.

biztositek-tabla-csere-megszakito

 

A biztosíték táblában található kismegszakítók mind-mind egy külön áramkört jelentenek, amelyek biztosítják, hogy az adott hálózatot ne lehessen túlterhelni. Ha a megfelelő erősségű kismegszakítót használják és az elektromos hálózat megfelelően van kiépítve, a hálózat nem terhelődik túl és biztosítja a szükséges áramellátást.

 

A biztosíték tábla csere akkor válik szükségessé, ha a kismegszakítók nem végzik el optimálisan feladatukat. Vagy gyakran “levágják” a villanyórát, vagy az áram erősségében ingadozást tapasztalunk. Az áramerősség ingadozásának jele például, ha az izzók fényereje váltakozik, azaz a lámpák hol erősebben, hol halványabban égnek, vagy a csatlakoztatott berendezések folyamatos működésében rövid ideig tartó megszakadások vannak (pl kikapcsol a tévé, a mikrohullámú sütő ki be kapcsol). 

Miért szükséges a biztosíték tábla csere?

Ha a kismegszakítók nem működnek megfelelően, az veszélyes a hálózatra csatlakoztatott berendezésekre nézve. Az ingadozó áramerősség tönkreteheti a csatlakoztatott berendezéseket, mint például a tv, számítógép, mosógép, mosogatógép és bármilyen olyan berendezés, melynek üzemeléséhez folyamatos áramellátottságra van szükség.

 

A berendezések biztonságán túl, Ön és családja is veszélyben lehet, mert a nem megfelelően működő hálózat zárlathoz vezethet. A zárlatos vezeték áramütést, vagy tüzet okozhat. 

biztositek-tabla-csere-fi-rele

 

A biztosíték tábla cseréjét csak szakember végezheti, és minden esetben törvényi előírás alapján be kell kötni egy FI relét, vagy másnéven Életvédelmi relét (ÉV relé) is. A FI relé a fázis és a nulla vezetéken átfolyó áram mennyiség közötti különbséget méri. Ha ez a különbség az értékhatáron felül van, azonnal megszünteti az áramellátást, azaz “leveri” a villanyórát. Ez olyan esetekben történik többek között, amikor egy berendezés testzárlatos, sérül egy vezeték a falban, vagy ha valaki megérinti egy zárlatos berendezés burkolatát. Ez az eszköz életmentő funkciókat lát el, így nem csak kötelező, de ajánlott is a beszerelése minden háztartásba.

 

Ha a háztartásában még olvadó biztosítékos megszakító van, vagy gyakran veri le a biztosítékot, ha valamilyen nagyobb fogyasztású berendezést (porszívó, hajszárító, stb) csatlakoztat, biztosíték tábla cserére lehet szükség! 

 

Ha biztosíték táblát nem is cserélünk (mivel ahhoz szakember szükséges), de kismegszakítót igen. Kismegszakító cseréjéhez hívjon minket, jövünk!

06 20 572-1788

 

Fi relé kép url: https://www.vilagitascenter.hu/idorele_finder_24-240vac24-48vdc_005s-10h_multifunkcios_82010240

 

Kiemelt kép: https://orbanvillamossag.cdn.shoprenter.hu/custom/orbanvillamossag/image/cache/w900h500wt1/fruzsi/IMG_3236%20m%C3%A1solata.JPG?lastmod=1490861242.1484041773

 

Kismegszakítók képe: https://lumenet.hu/gewiss-c-16a-negypolusu-kismegszakito-4p-gw91587