A penészes fal kezelése nem csak esztétikai okokból fontos. A penész egy gombafajta, mely megfelelő körülmények között könnyen, és gyorsan megtelepedik. A penész megszüntetése nagyon nehéz feladat. A tüneteket könnyen lehet orvosolni, azonban ahhoz, hogy a penészes fal kezelése hatékony legyen, a kialakulásának az okát kell megszüntetni.

peneszes-fal-kezelese

 

Penészes fal kezelése – tüneti kezelés

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a penészes fal kezelésére, amennyiben nem jelentős a gomba elszaporodása, valamilyen gombaölő, fertőtlenítő lemosó alkalmazása. A háztartási boltok polcain többféle ilyen szer közül válogathatunk. Fontos tudni, hogy ezzel csak eltüntetjük a penész látható tüneteit, a kiváltó okot nem szüntetjük meg. Időről időre meg kell ismételni a kezelést, és szinte biztos, hogy egyre nagyobb felületen fog visszatérni a penész. 

Ha jelentősebb a falon éktelenkedő fekete folt, esetleg a festék is kezd lemállni a falról, komolyabb munkák szükségesek a penészes fal kezelésére. A műveletet penészlemosó szer alkalmazásával kell kezdeni. Ezt követően ki kell javítani az esetleges hibákat (glettelni), végül festeni a felületet. A festéshez mindenképpen fertőtlenítő hatású, penészgátló szert tartalmazó festékre van szükség. A festés hosszabb időre megszabadít a gombától, de idővel biztosan vissza fog térni, ahogy a hatóanyagok eltávoznak a festékből. 

peneszes-fal-kezelese-3

 

Penészes fal kezelése – hatékony megoldások

A penész akkor telepszik meg valahol, ha kedvező feltételeket talál magának. Magas páratartalomra van szükség ahhoz, hogy megtelepedjen és elszaporodjon. Ezért a leggyakrabban a fürdőszobában, és a konyhában jelenik meg. A pára akkor csapódik le egy helyiségben, ha a páradús, meleg levegő egy hideg felülettel találkozik. Ezt nevezik hőhídnak, és általában a nem megfelelő szigetelés eredménye. A penészes fal kezelésének leghatékonyabb módja tehát, a levegő páratartalmának csökkentése, és az épület megfelelő szigetelése.

 

A levegő páratartalmának csökkentésének érdekében szükséges a megfelelő szellőzés biztosítása. Így a legegyszerűbb, ám nem túl hatékony módja a páratartalom csökkentésének a gyakori szellőztetés. Előfordul, hogy új nyílászárókat szerelnek fel egy házra, amelyek túlságosan is szigetelnek, és megjelenik a penész. 

peneszes-fal-kezelese-2

A régi nyílászárók ugyan nem szigeteltek tökéletesen, de biztosították észrevétlenül a megfelelő szellőzését a lakásnak. Az új ablakok azonban nem csak a meleget, de a párát is bent tartják a lakásban, megteremtve ezzel a penész számára ideális életkörülményeket. 

 

A penészes fal kezelése akkor a leghatékonyabb, ha az okot szüntetjük meg. A szigetelés javítását, vagy a szellőzés biztosítását utólag is el lehet végezni. A ház szigetelésével a fűtés számlán is spórólhatunk. A megfelelő szellőzést elérhetjük szellőzők beépítésével a nyílászárókba, vagy ha ez nem lehetséges, vagy nem elegendő, szellőztető rendszer kiépítésével. 

 

Ha meggyűlt a baja a penésszel, és a penészes fal kezelésével nem boldogul, hívjon minket, örömmel segítünk!

06 20 572-1788

 

 

Képforrás: 

kiemelt kép: https://previews.123rf.com/images/wavemovies/wavemovies1604/wavemovies160400023/56559168-black-mold-on-a-white-wall-.jpg