Érezzük és látjuk is, hogy kedvenc házi rabszolgánkra, a mosógépre is ráférne bizony egy alapos belső tisztítás. Vízkő-lerakódások vannak a dobon, a gumi tömítéseken, és kellemetlen a szaga, ha kinyitjuk az ajtaját pár nap állás után. Környezet- és pénztárcabarát megoldásként érdemes kipróbálni a mosógép tisztítását ecettel, ha szeretnénk a vízkővel leszámolni (egyéb szennyeződésekről, pl. a penészgombáról itt találsz leírást). Meglepően hatékony módszer még a speciális, erősnek hirdetett tisztítószerekkel szemben is. Lehet több időbe telik, mire kifejti a hatékonyságát az ecet, de érdemes kipróbálni.

mosogep tisztitasaHogyan kezdődik a mosógép tisztítása ecettel?

  1. Első lépésként nyissunk ajtót, ablakot a helyiségben, mert elég erős az ecet illata.

2. A gumi tömítésekre juttassunk valahogyan ecetet: szivaccsal töröljük át, vagy hatékonyabb módszer, ha szórófejes flakonba ecetet öntünk, és ezzel permetezünk a nehezebben elérhető helyekre.

3. A mosószer, öblítő adagolókat amennyiben lehetséges vegyük ki, majd fújjuk be, áztassuk ecettel. Egy fogkefével vagy mini üvegmosó kefével (fülpiszkálóval esetleg), a nehezebben elérhető helyeken is el tudjuk távolítani a feloldott szennyeződéseket.

4. Aztán fogjuk egy flakon 20%-os ecetet és öntsük bele a dobba. Ráérősebb és alaposabb tisztítás kedvéért csukjuk be a gép ajtaját és időnként forgassuk át a dobot kézzel. Így a tömény ecet tudja maximálisan kifejteni a hatását a gépünk belsejében. Ha tudjuk, hagyjuk állni akár egy napot is, forgassuk meg a dobot időközönként, majd a végén szivattyúztassuk ki a vizet a gépből.

Ha nem olyan vészes a lerakódás, vagy az ecetes tisztítás a soron következő karbantartás része, akkor egyből indíthatunk egy 90 C fokos mosóprogramot, miután az ecetet beleöntöttük a dobba.

mosogep dob

És elkészült a vízkőmentes mosógépünk. Ha túl ecetszagúnak találjuk, lehet egy öblítő programot elindítani, de nyugodtan moshatunk is vele, a ruhák nem lesznek ecet szagúak.

Tisztának ítélt mosógép esetén is célszerű a mosógép tisztítását ecettel megcsinálni évente, félévente, a víz keménységétől függően.

Ha még ezután is kellemetlen szag árad a mosógépből, akkor olvassa el az alábbi cikkünket: Miért büdös a mosógép?hátha az a megoldás kulcsa a szagok ellen.

Ha tetszett a cikk, ossza meg barátaival, ismerőseivel is!

Hívjon minket: 06 20 572-1788 !