A szárítógép tisztítása nem merül ki abban a két lépésben, amit a legtöbben elvégeznek. Van még egy lépés, amit meg kell tenni legalább  6 havonta – nyilván a használat gyakoriságától is függ. Nézzük miről van szó pontosan.

szaritogep tisztitasa1

Amit mindenki elvégez a szárítógép tisztítása során

Az alábbi két lépést célszerű minden szárítás után elvégezni: 

 1. Szárítás után öntsük ki a víztartályban összegyűlt vizet (kivéve ha ez be van kötve a csatornába). Ez a víz felhasználható akár viráglocsolásra, vagy szűrés után a vasalóba is. 
 2. Az ajtóban, vagy az ajtó alatt található szöszgyűjtőt takarítsuk ki minden szárítás után. Általában elég csak ledörzsölni róla a szöszöket. Ha folyóvíz alatt tisztítjuk, várjuk meg amíg megszárad, mielőtt újra használnánk.
  Általában elég látványos az összegyűjtött szöszök mennyisége – képzeljük el, hogyha a lakásban teregetünk, ezek a szöszök ott jelennek meg.

 

A szárítógép “nagy” tisztítása

Ezek azok a lépések, amiről elfelejtkeztünk a kezelési útmutató elolvasás után, holott a legtöbb használati útmutatóban le van írva a tisztítás – karbantartás fejezetben. A napi használat során eszünkbe sem jut, hogy a fenti két lépésen kívül mást is kellene csinálni. 

 1. Hőcserélő lamellák tisztítása. Az egyéb szűrők mellett, itt is elég sok szösz illetve mosószer maradvány tud megtapadni. Célszerű ezt a takarítást kb. fél évente elvégezni. Porszívóval, vagy kefével távolítsuk el a lerakódott szöszöket, szennyeződéseket, lehetőleg úgy, hogy a hűtőlamellák ne sérüljenek. Pontos leírásért keresse vissza a szárítógépe használati utasítását. Szinte minden gépben eltérően lehet eljutni a hűtőbordákig. szaritogep tisztitasa2szaritogep tisztitasa3
 2. Túl száraz vagy túl nedves marad a ruha? Lehetséges, hogy nem működik jól a nedvesség érzékelő a dobra lerakódott mosószer maradványoktól. Ekkor ecetes ruhával töröljük át a dob belsejét. Ezt célszerű akár negyedévente is elvégezni.

 

Mikor jó egy szárítógép?

Gyakran felmerül, minek kell egyáltalán szárítógép egy egyszerű feladatra. Pedig elég sok érv szól mellette, ha jobban belegondolunk.

Szóval praktikus otthon a szárítógép:

 • ha gyorsan kell a száraz ruha
 • ha nincs hely teregetni
 • ha penészedik a lakás a sok párától
 • nyirkos időben –  fűtési szezonon kívül –  amikor több nap kell a teljes száradáshoz
 • gyerekek és elfoglalt szülők mellett (megspórolható a teregetés, és akár a vasalás jelentős része is, ha azonnal kivesszük a ruhát amikor megszáradt)

 

Bevalljuk több mosógépet és mosogatógépet szervizeltünk már, mint szárítógépet, de úgy tapasztaltuk, jó ha felhívjuk a figyelmet az alapos tisztításra, melyet a használati utasítás segítségével Ön is könnyedén el tud végezni. 

Viszont ha egymásra kell építeni a mosó és szárítógépet, vagy egyéb ezermester feladatot kell ellátni, akkor keressen minket bátran, akár online is.

Hívjon minket még ma!  06 20 572-1788