Több oka is lehet, ha mosógépünk “lehelete” kellemetlen. Sokan ekkor a mosógép dobjára, az adagolójára, vagy a szűrőre, esetleg a gumi tömítésekre gyanakodnak, és lehet meg is találják a hiba, vagyis a szag forrását. DE nem minden esetben ez okozza a problémát.  

A mosógépet mindenki igyekszik rendben tartani, ki ilyen – ki olyan praktikákkal, ami egyébként rendben is van. Egy idő után azonban azt vesszük észre, hogy hiába tiszta, hiába tisztítjuk rendszeresen, ha kinyitjuk az ajtaját kifejezetten büdös a mosógép. Van aki ezért állandóan nyitva tartja az ajtaját, ami elöltöltős mosógép esetén nem is túl nagy dolog, de a felültöltős társaik esetében mindig késztetést érzünk, hogy becsukjuk a tetejét, és pakoljunk rá valamit.

Nyitott ajtó mellett egyébként ki tud száradni a gép, ha nem mosunk túl gyakran, és jól szellőző helyiségben tartjuk. Viszont ettől még a probléma nem fog megoldódni. Rosszabb esetben a büdös mosógéptől az egész fürdőszobában rossz szag fog terjengeni.

 

De akkor hol van a gond? Miért büdös a mosógép?

Van az a bizonyos kivezető cső, más néven ürítőcső, ami a kellemetlen szagok egyik gyakori okozója.

Ez jusson akkor eszébe, ha a tisztára mosott ruháinak nem túl kellemes az illata, hiába az öblitő, és egyéb illatosítás, vagy üres állapotában is büdös a mosógép, ha kicsit tovább volt zárva az ajtaja.

A mosógépből a koszos víz a kivezető, kifolyó csövön keresztül távozik, ami vagy a fürdőkád szélére van akasztva (időnként le is esik és akkor még az alattunk lakó is jól elázik,) vagy be van kötve közvetlen a szennyvízhálózatba. Ez egy sötétszürke, kissé harmónikaszerű, hajlékony műanyag cső. Vagyis tökéletesen alkalmas arra, hogy a koszos mosóvízzel együtt távozó szennyeződések ott leülepedjenek, és rövid időn belül kellemetlen szagot árasszanak.

A mosógép tisztítása után velünk is ez fordult el. Utánajártunk a dolgoknak. Miután leszereltük a csövet, kettévágtuk, és ezt láttuk: 

büdös a mosógép

A fotón is jól látható, hogy sok szennyeződés van lerakódva a kivezető csőben. Sajnos a szagot, nem tudjuk érzékeltetni, de az is elég borzasztó. Ezt a sok koszt 3 év alatt sikerült összegyűjteni ennek a csőnek, pedig havonta volt tisztítva a mosógép. 

 

És így néz ki egy kitisztított cső, melyet kefével súroltunk át:

nem büdös a mosógép

Ezért javasoljuk mindig, hogy amikor büdös a mosógép és már mindent kipróbáltak, de a szag nem múlt el, akkor érdemes venni egy új kifolyócsövet. Szerencsére ez nem egy nagy kiadás, 1000 Ft alatt van az ára. Bármelyik barkácsboltban be lehet szerezni. Különböző méretekben van, vagy lehet belőle nyújtható típust is kapni, aminek a hossza 80 cm és 200 cm között alakítható.

A kivezető cső cseréje sem bonyolult feladat, bizton mondom bármely ügyesebb kezű háziasszony megbirkózik vele. Jó munkát és kellemes illatú mosógépet kívánunk!

Amennyiben nem szeretne ezzel bajlódni, ne feledje: Férfikéz egy órára – minden javítási munkára! 

Hívjon minket: 06 20 572-1788 !