Előző cikkünkben kitárgyaltuk, mi kerüljön a padlóra, most a fali konyha burkolat megtervezésében szeretnénk egy kis iránymutatást nyújtani. Mit lehet, miből lehet, és tapasztalataink szerint, milyen előnyökkel illetve hátrányokkal jár egy-egy konyha burkolat megoldás.

 

konyha burkolat II pultanyaga

Konyha burkolat – “Munkapult” a falon is

Gyönyörű, egységes összhatás. Ez az egyik új trend, egyre több konyhában találkozhatunk ezzel. Így a legkönnyebb letisztult összhatást elérni, hisz kevesebb a felhasznált anyag típusa. Lehet gránit pult és burkolat párosítás, de gyakori, hogy a laminált munkalap anyagával egyező, de vékonyabb táblából szabják be a megfelelő méretet. A negatív éleket (a pult és a fal találkozásánál) többnyire szilikonnal húzzák ki, itt előfordulhat, hogy néhány évente cserélni kell.

 

konyha burkolat II uveg

Konyha burkolat – Edzett üveg

Szintén egy újabb megoldás, amivel különleges hatást lehet elérni. Hátránya, hogy hamar látszik rajta a konyhai használat nyoma, de üvegtisztítóval nagyon gyorsan csillogóvá varázsolható.

a. Világítással feldobva

Különleges fényjátékot lehet létrehozni az üveg háta mögé tett ledes világítással.

b. Kép az üveg mögött. 

Ez lehet akár egy sima festés vagy egyszínű tapéta is. De ugyanitt válogathatunk a különböző mintás tapéták, illetve poszterek között.

 

konyha burkolat II csempe

Konyha burkolat – Csempe burkolat

Az igazi klasszikus. Csupán a képzeletünk szab határt a dizájnnak. Ez esetben is lehet hivalkodó, vagy szolid hátteret biztosító fali burkolatot választani. A választásnál mindenképp nézzük össze a tervezett burkolatokat, konyhabútor ajtót, falszínt, hogy egy harmonikus konyhabútort kapjuk. És ha tehetjük, figyeljünk kicsit a praktikumra is. A fűzőlap mögötti rész gyakran lesz zsíros szennyeződésekkel teli, amit sokkal egyszerűbb letisztítani, ha a kiválasztott csempénk felülete egyenes. A felületében mintás csempét nem elég csak áttörölni, itt igénybe kell venni valami kefét is a súroláshoz.

 

A teljesség igénye nélkül felsoroltunk néhány lehetséges konyhai fali burkolatot, azok előnyeivel és hátrányaival, ahogyan mi látjuk. A laminált munkapultot egy mester, maga az asztalos csinálja meg, míg az üveg és kő felületek esetében egyeztetnie kell más szakemberekkel is – ekkor célszerű nagyon vigyázni a pontos méretvételben, világítás esetében az áramvételezési lehetőséget is ki kell alakítani. 

 

A laminált pultok szerelésében már nagy tapasztalatunk van, keressen minket bátran, akár más ezermester feladatok ellátására is.

Telefonon is elérhetők vagyunk: 06 20 572-1788

 

(A képek a houzz.com oldalról származnak.)