Mivel burkoljuk a konyha padlóját?

 

Gyakori kérdés építkezés és egy-egy nagyobb felújítás kapcsán: miből legyen a konyha burkolata? A legfontosabb, hogy gondoljuk végig pontosan mire és milyen gyakorisággal használjuk a konyhát. Nagycsaládos sütés-főzés lesz minden nap, vagy megelégszünk egy mikróval (ez utóbbit régebben láttam egy külföldi lakberendezési műsorban, és eléggé rácsodálkoztam…)?

 

A következő felsorolás hellyel- közzel a lerakási időt, a burkolási munka nehézségét is tartalmazza.

 

Konyha burkolat – PVC

Vagyis a Poli Vinil Clorid napjainkban újra terjedőben van. A gyártók is figyelembe veszik a megújult igényeket, így színben és mintában is találhatunk már többféle stílusirányzatot.
Viszonylag könnyen, akár házilag is lerakható, ha a padló – amire tenni szeretnénk – megfelelően ki van egyenlítve. Gyakori, hogy a régi, nem túl szép járólapot fedik el vele.
Lehet ragasztani is, vagy egyszerűen csak pontosan méretre szabva beilleszteni a helyére. A szegők terén is vannak újítások. Már nem a csak néhány színben gyártott PVC csíkból lehet felragasztani a szegőt, hanem egy “sínbe” bele lehet csúsztatni a méretre vágott PVC-t, így biztosítva a tökéletes harmóniát.

konyha burkolat PVC

 

Konyha burkolat – Laminált parketta

Azt hiszem ennek a konyhai burkolatnak a gyakorisága már vetekszik a padlólappal. Egyre több felújítás során tesznek laminált parkettát a konyhába is. 

Ekkor vegyük figyelembe, hogy jobb minőségű és vízállóbb típus válasszunk, hisz a konyhában gyakran fordul elő kisebb nagyobb “víztócsa” (ha nem mi ügyetlenkedünk ki valamit, akkor megteszi helyettünk egy elromlott mosogatógép, vagy egy szétcsúszott mosogató szifon).
A laminált padlónak melegebb hatása van, mint a járólapnak, de sokan még ez alá is tesznek fűtést. Típustól függően tehető alá vizes padlófűtés vagy akár infra fűtés is. 

konyha burkolat laminalt

 

Konyha burkolat – Vinyl PVC padló

Az új kedvenc! Legalábbis elég praktikus ez az újragondolt PVC (LVT: luxory Vinyl Tile), ami ötvözi a PVC és a laminált parketta előnyeit. Klikkes rendszerrel egyszerűen lerakható, vízálló felületet biztosít. Csúszásmentes, ami jól jöhet a konyhában (a laminált parkettákról ez nem teljesen mondható el, zokniban a gyerekek nagyokat tudnak rajtuk csúszni).

Több árkategóriában is kapható már, de a jobb minőség az egy drágább padlólap árával vetekszik. Az olcsóbb kivitel viszont eléggé vékony, így 100%-os aljzatkiegyenlítést kíván meg. Utána viszont egyszerűen lerakható. Fázósabb lábúak ez alá is tehetnek padlófűtést.

konyha burkolat LVT

 

Konyha burkolat – Padlólap

Más néven hidegburkolatnak is nevezhetjük. Legfőbb előnye, hogy tökéletesen vízálló. Egy átlagos minőségű járólap nem is csúszik és a kopásállósága is jobb, mint egy normál laminált parkettának.  A hideg ellen is van megoldás: padlófűtés vagy elektromos fűtőszál formájában. Egy dolog, aminek a padlólap sem tud ellenállni, az a konyhapultról leeső húsklopfoló… A nehezebb lepottyanó dolgok gyakran felsértik a padlólapok felületét. Ha mázas burkolatunk van, akkor ott a burkolat csupasz anyaga fog látszani, míg színezett gress lapok esetében kevésbé feltűnő a sérülés.

konyha burkolat jarolap

 

Konyhai burkolatok “osztályozása”

Javasolni tényleg nem tudunk burkolatot – azt mindenkinek egyedileg kell eldönteni ár/érték arányban –  de pár szempont szerinti felsorolással adunk némi támpontot.

 

Hőérzet szerint a konyhai burkolatok

 1. szőnyeg 😊
 2. PCV, LVT
 3. laminált padló
 4. járólap

Csúszásgátlás szerint

 1. PCV, LVT
 2. járólap (átlagos felület, általában nem függ a fényességtől)
 3. laminált padló

Vízállóság szempontjából

 1. PCV, LVT, járólap
 2. laminált padló

Milyen magas burkolat fér el

(ennek főleg akkor van jelentősége, ha a régi burkolatra burkolunk rá)

 1. PVC
 2. LVT
 3. laminált parketta
 4. járólap

Az is befolyásolhatja még a választást, hogy mi egyedül akarjuk lerakni a konyhai burkolatot, vagy segítséget kérünk ehhez a házon belüli munkához

Akár telefonon is hívhat minket: 06 20 572-1788