Talán a jellege miatt jut eszembe sokszor, hogy egy jól megválasztott csillár tökéletes kiegészítője lehet a lakásnak, mint egy fülbevaló. A csillár felszerelése  és bekötése sem túl bonyolult, bár néha a magasságok (is) kihívás elé állítanak. 

csillar felszerelese

Csillár felszerelése a plafonba és bekötése

Csillár felakasztása

Első lépésként ki kell mérni (ha nem tudjuk biztosan), hol megy a vezeték, majd egy 8-as tiplinek kell lyukat fúrni, amibe belekerül a csillárkampó.

  • Beton (esetleg tégla) födémbe ütvefúróval fúrunk.
  • Fa födémbe simán csak simán beletekerjük.
  • Gipszkartonba pedig szárnyas csillárkampót alkalmazunk – ehhez akkora lyukat fúrunk, hogy azt “összehajtva” bele tudjuk dugni. A szárnyas csillárkampó a lyukba helyezés után a túloldalon szétnyílik, és befeszíti a ráakasztott súly. 

Miután bent van a kampó, rá is tehetjük a csillárt.

 

Csillár bekötése

Miután már biztonságosan fel van akasztva a csillárunk, jöhet a bekötés. És itt derül ki, hogy milyen csillárt választottunk. Lehet-e csillárkapcsolóhoz bekötni – vagyis nem világít egyszerre az összes égője. Ha 4 vezeték van a csillárban, akkor abból 2- a fázis, 1- a nulla, és 1- a föld, vagyis beköthető csillárkapcsolóhoz is. Amennyiben csak 3 vezeték van a csillárban, akkor az csupán normál kapcsolóhoz köthető be.
A mai csillárok jellemzően nem oszthatóak.

Azt, hogy tudjuk-e külön kapcsolni az égőket, nem csak a csillár, de a falba húzott vezetékek is meghatározzák. A csillárkapcsolóhoz már eleve 4 szálat kellett behúzni. Ha csak 3 szál van a falban, de a csillár 4 szál vezetékes, akkor a két fázis vezetéket össze kell fogni, és egybe kötni (ekkor egyszerre fog az összes égő kapcsolódni a csillárban).

 

Vezetékek összekötése: csoki vagy wago?


Az új csillárokhoz jellemzően “csoki”-t adnak. Az oldható csoki csipeszként összefogja a vezetékeket. Ikea és Obi több terméke ezzel kerül forgalomba már. Sodort vezetéket ebbe nem lehet jól bekötni, nem ajánljuk!
Oldható wagot (csatos wago) ajánljuk, a sodort vezetéket ebbe lehet a legegyszerűbben bekötni – csak beletesszük, ráhajtjuk a kis fület és készen is van (nem gyűrődnek fel a pici szálak). Méretben ez is elfér a vezetéktakaró alatt.
Fix wago is használható, ha merevszálas réz vezetékkel van dolgunk – de ennek a  szétszedése is picit nehézkesebb.
A wago nem tartozék, villanyszerelő boltban külön be kell szerezni!

 

Melyik vezetéket hova kössük a csillárnál?

“Színre színt” bekötési elv érvényesül a legtöbb esetben, de összeszedtem egy kis táblázatban, mert vannak ettől eltérő esetek is:

 

Fázis fekete barna barna
Föld zöld-sárga zöld-sárga zöld-sárga
Nulla kék kék piros

 

Miután össze van kötve a megfelelő vezeték, ki lehet próbálni, jól sikerült-e a bekötés.

 

tipp: ellenőrizzük le még az áruházban, hogy a csillár tartalmaz-e égőt, ha nem, úgy vegyünk bele megfelelő izzót.

 

Végül már csak a vezeték takarót kell felhúzni, és rögzíteni.

 

Gyakori probléma lehet, hogy a csillárt hosszabb zsinórral adják, mint ahogy arra szükség lenne. Ez esetben el kell vágni a vezetékből, de ekkor számolni kell azzal, hogy a vágott vezeték szálak már nincsenek jelölve (színezve), vagyis ki kell mérni, melyik vezetéket hova kell bekötni. Ez már kicsit több szakértelmet és speciális szerszámot is igényel.

 

Ha szeretné, hogy ezermester csapatunk kösse be Önnél a csillárt, mert nem elég hosszú a létrája, vagy nem akar ezzel foglalkozni, keressen minket akár online is. 

Hívjon minket még ma!  06 20 572-1788