Leggyakoribb módszer a fúrás, ha a falra akarunk rögzíteni egy polcot, tükröt, szekrényt. Léteznek pedig más lehetőségek is, mint például a ragasztás – kisebb tárgyak esetében, de valamiért nem olyan elterjedt még. Illetve mi is láttuk már olyat, hogy a falra ragasztott tárgy a vakolattal együtt leesett. A szeg pedig csak apróbb tárgyak felakasztására alkalmas.

 

Tipikusan amiket fúrással lehet feltenni:

  • polcok
  • karnisok
  • tartók: konyhai, fürdőszobai kiegészítők
  • lebegő bútorok
  • bútorok – biztonsági rögzítése a falhoz

 

Fúrás előtti ellenőrzés

 

Mielőtt nekikezdünk fúrni, mindenképpen végig kell szaladni az alábbi listán, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések. Ellenőrizzük tehát fúrás előtt 

  • a fal teherbíró képességét – pl. konyhaszekrény felső része, lebegő szekrény esetén. 6-os vastagságú betonfalba nem jó fúrni, vékony a fal, erős a fúró, és könnyen átszakítja a vékony falat. 6 cm-nél vastagabb falba már könnyen lehet fúrni.
  • a leendő lyuk helyén ne menjen se víz se áram vezeték, és egyéb kábelcsatorna se legyen ott a falban.
  • amit fel szeretnénk fogatni, ott minden rendben van
  • rendelkezésre állnak a fal típusának megfelelő rögzítők

 

Fúrás különböző falakba

Betonfúrás

Ez esetben ütvefúrót kell használni, vídia fúrószárral, általában 4 élűt.

Beton fal esetében gyakori probléma, hogy vasat kap a gép fúrás közben. Ekkor célszerű kicsit megdönteni a gépet, hogy srégen – valamelyik irányból – elmenjen a fúrószár a vas mellett. Többnyire ez sikerül is. Amikor nem, akkor sajnos elölről kell kezdeni az egész fúrást, és ha szerencsénk volt, ez nem a sokadik lyuk egy sorozatban.

Ha mégis javítani kell, akkor gipsszel gyorsan el lehet tüntetni a felesleges lyukat (hamar megköt), amit ezután már csak festeni kell.

Téglafal fúrása

Akkus vagy ütvefúró ajánlott. Itt lehet a vídia 2 élű fúrószárat is használni.

Téglafal esetében az a probléma fordulhat elő, hogy nem téglába, hanem vakolatba megy a lyuk, ahonnan szépen ki is hullik egy jó kis darab. Ekkor ezt csemperagasztóval gyorsan lehet orvosolni. A javított helyekre nem fúrunk újból.

 

Gipszkarton fúrása

Sima fúrógép használható. A felfogatáshoz fém szárnyas tiplit célszerű használni (molli dübel). Szerkesztői megjegyzés.: nagyon hálás találmány, szuper erősen tart a gipszkartonban! Ha csak egy könnyű képet kell kitenni, akkor elég egy csavar is, amit fentről lefelé kell becsavarni, hogy ne csússzon le róla az akasztó.

 

Csempe fúrása

Erről a témáról külön cikket írtunk, hogyan kell repedés nélkül csempét fúrni.

 

Páraelszívóhoz lyukfúrás

Ezt speciális, koronás fúróval kell fúrni. Elszívó kivezetéséhez 125 mm-es átmérőjű a megfelelő. 

Szerkesztői megjegyzés2: a mi felszerelésünkkel csak téglafalat tudunk átfúrni. Szigetelés nem jelent akadályt a fúrás során, 40-50 cm vastagságot megoldunk.

 

Tipp: A sima – univerzális fúrószárat élezni kell, ha ugyanazzal a későbbiekben fémet is  szeretnénk fúrni.

 

Mi történik, ha rossz helyre ment az utolsó furat?

Először is mérgelődünk 🙂

Aztán érdemes megvizsgálni, hogy amit fel akarunk fogatni, ott van-e lehetőség egy újabb furatot készíteni az eredeti mellett.  Polcok konzolján, falhoz fogatós bútorok esetében ez egyszerű megoldás lehet, és megkímél minket sok felesleges munkától.

Nem egyszerű, és erősen szerszám igényes a fúrás. Ha nem tudja egyedül elvégezni, keresse ezermester csapatunkat akár online is.

Hívjon minket még ma!  06 20 572-1788