Nem mindig egyszerű eldönteni, hogy csapcsere vagy csap javítás szükséges, ha csöpög, folyik, nem zár jól a csap. Mielőtt elrohanna a boltba új csapot vásárolni, mindenképp érdemes ellenőrizni, hogy javítható-e a csaptelep. Ehhez a csöpögő csap cikkünkben kaphat hasznos tanácsokat.

 

Akár javítás, akár csapcsere szükséges, ne halogassa sokáig a dolgot, mert végül a vízszámlája látja kárát. Ha nem tudja gyorsan orvosolni a víz csöpögését, akkor próbálja kiiktati a csapot a használatból (ha ez megoldható). Zárja el a bemenő víz csapjait; a hideget és a meleget egyaránt. Újabb csapoknál ez már így néz ki:

csapcsere 1

Amikor már csak a csapcsere a megoldás

Két ok miatt cserélünk csapot – általában:

 • design váltás
 • meghibásodás

 

Csapcsere design váltás miatt

Gyakori, hogy fürdőszoba vagy konyha felújítás során a régi, de még működő csapokat lecseréljük újra. Ez lehet egy modern mosdó csaptelep, praktikusabb mosogató csaptelep, vagy akár kisgyerekek miatt oldalra hajtható kád csaptelep.

Az alábbi mosogató csaptelep talán nem a design csúcsa (bár törekedett erre is a tervező:) viszont praktikus a nagyobb edények mosogatásakor, illetve kihúzható flexi csövével nem csak a mosogatóba  tudunk vizet ereszteni.

csapcsere 2

 

A konyhát gyakran használó háziasszonyoknak érdemes megfontolni emiatt egy működő, hagyományos csaptelep lecserélését is :-).

 

Meghibásodás miatti csapcsere

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy nem javítható az adott csaptelep, vagy olyan is előfordulhat, hogy nem gazdaságos a javítása, akkor új csaptelepet kell beszerezni.

Különböző árkategóriában kapható csaptelep. Általában az ár egy bizonyos szintig visszatükrözi a minőséget. Kisebb forgalmú helyiségbe egy olcsóbb csap is megfelelő lehet, ahol nincs nagy igénybevételnek kitéve. Konyhába, gyakori használatra csak jó minőségű csapot ajánlunk, ha el akarja kerülni a gyakori csapcserét és a bosszankodást.

 

Csapcsere házilag

A csapcseréhez szükséges szerszámok: 8,9,10,11,12,13,14 dugókulcs típustól függően.

 1. Zárjuk el a bemenő vizet, mindkettőt!
 2. Csavarjuk le a bemenő víz csöveket a fali kiállásról – 2 db rövid flexi cső.
 3. A csaptelepet rögzítő csavart csavarjuk ki, így már szabadon kiemelhető a cserére szoruló csaptelep a két flexi csővel együtt.
 4. Szereljük át az új csaptelepre a flexi bemenő víz csöveket.
 5. Aztán csavarjuk be a tartócsavart, és betehetjük a helyére az új csaptelepet a tömítéssel együtt. Felülre a karika tömítés jár.
 6. Miután behelyeztük a csapot a mosdóba, mosogatóba, alulról meg kell szorítani a maradék alkatrésszel. Ez lehet fém – félhold alakú, műanyag karika, típustól függ a formája.
  csapcsere 3csapcsere 4Tömítés – szorító a sorrend, és ezt csavarjuk rá a csavaranyával, csőkulccsal jól meghúzva.
 7. Kössük vissza a két flexi csövet a csatlakozóra, és ki lehet nyitni a vízcsapot  – készen van a csapcsere.

Mint látjuk a csapcseréhez kell egy kis idő és némi türelem. És persze egy kis tapasztalat sem árt. Némi odafigyeléssel házilag is sikeres lehet a csapcsere, de ha nem akar vele időt tölteni, nincsenek megfelelő szerszámok otthon, akkor keresse ezermester csapatunkat online is.

U.i.: Óvatosan a régi csapokkal! Találkoztunk már olyan zuhany csapteleppel, ahol annyira össze volt rozsdásodva a csap a vízcsővel, hogy eltört a vízcső, és folyt a víz. A tulajdonosnak az egész házban el kellet zárni a vizet, és várni a S.O.S vízszerelőre, ezermesterre.  Ezt elkerülendő: ha nem biztos a dolgában, inkább hívjon azonnal szakembert!

Telefonon itt tud elérni minket: 06 20 572-1788