Mit tegyünk, ha csöpög a csap?

Nem kell egyből szakembert hívni, ha csöpögő csap van a lakásban! De ehhez végezni kell egy gyors vizsgálatot, vajon házilag javítható-e a csap csöpögése.

 

Három típusú csapteleppel és a következő tipikus tünetekkel találkozunk általában:

  • tekerős csap: ugrik, kattan egyet, mikor kinyitjuk.
  • karos csap: hiába zárjuk el teljesen, csöpög, szivárog a víz
  • negyedfordulatos csap (nem túl gyakori): mint a karos típusnál, nem lehet jól elzárni.

csopogo-csap

Csöpögő csap – tömítés

Kisebb probléma, ha a gondot a tömítés okozza. Lehet hogy elavult, megkeményedett, vagy épp félrecsúszott a tömítés, és úgy lett rászorítva. Ilyenkor már nem tölti be a funkcióját, és ereszt. Ez olcsóbb javítás, kevesebbe kerül, mint egy csap betét. Ne dobja el a kiszerelt tömítést, arra szükség lesz a boltban, hogy tudja milyen kell venni.

 

Csöpögő csap – csap betét

Ez esetben meg kell vizsgálni a csap betétet. Lehet, hogy a betét kopás okozza a csöpögést. Le kell szerelni a csap tekerőt, kart, majd kivenni az alatta található csap betétet: azt a dugóhoz hasonlító réz+műanyag alkatrészt. Ha ezen kopások vannak, akkor nagy valószínűséggel ez okozta csöpögést. Mérlegelni kell, megéri cserélni az alkatrészt, vagy ne költsünk erre a csapra már ennyit sem. Ez egyéni döntés kérdése.

Ha a tömítés vagy a csapbetét cseréje mellett döntünk, akkor keressünk fel egy közeli szerelvény szaküzletet, de vigyük magunkkal a kiszerelt alkatrészt!! Még a csap típusa alapján sem biztos, hogy lehet tudni, nekünk pontosan milyen méretre van szükségünk!

A szaküzletekben még mindig kérhetünk tanácsot (a jobb helyeken enélkül is tájékoztatják a vásárlót), hogy megéri kicserélni a csap betétet vagy sem.

 

Ha a probléma ennél nagyobb, és a csap cserére szorul, akkor keresse csapatunkat bizalommal.

Előre is köszönjük, ha minket választ!

Ha csöpög a csap, akkor is hívjon minket: 06 20 572-1788 !