A beázás megszüntetése nem csak esztétikai szempontok miatt fontos. Ha valahol beázik a tető, vagy vizesedik a fal, ott előbb utóbb a penész és a salétrom is megjelenik. A penészes falnak jellegzetes, dohos szaga van, mely igen kellemetlen. A folyamatos beázástól a fal, vagy plafon meggyengül, a vakolat pedig lehullik, statikai problémákhoz vezet. A beázás megszüntetése tehát esztétikai és balesetvédelmi szempontok miatt is elengedhetetlen.

beazas-megszuntetese

 

Beázás megszüntetése a plafonon

 

Mielőtt nekikezdenénk az esztétikai, statikai javításoknak, meg kell találni, hogy mi okozza a beázást. A leggyakrabban a tető ázik be. A tető beázás megszüntetéséhez meg kell találni azt a pontot, ahol nem zárnak jól a cserepek, ahol be tud jutni a víz. Ehhez akár a tetőre is fel kell mászni, ami veszélyes is lehet annak, aki nem szokta meg a magasban végzett munkát.

beazas-megszuntetese-2

Miután megtaláltuk a félrecsúszott, vagy leesett cserepet, pótolni kell azt. A beázás megszüntetése után a fellazult vakolatot el kell távolítani, majd hagyni kiszáradni a beázott plafonrészt. Ezt követően megkezdődhet a plafon vakolása, mely a beázás megszüntetésének egyik legnehezebb feladata, ha nincs benne kellő rutinunk. 

 

A vakolat teljes száradása után következik a glettelés, majd végül a festés. Célszerű fertőtlenítő hatású festékkel is lealapozni a javítandó részt, hogy a későbbiekben ne jöhessen elő a penész, vagy a salétrom, ha nem száradt ki teljesen a plafon.

 

Társasház esetén, ha nem a tető van felettünk, akkor a felső szomszédnál keresendő a beázás oka. Elképzelhető, hogy ő semmit sem észlel a problémából, így a beázás megszüntetése érdekében fel kell keresni a felső szomszédokat is.

 

Beázás megszüntetése falban

 

Ha a falban tapasztaljuk a beázást, megszüntetéséhez feltehetően szükség lesz vízszerelési munkára is. A legtöbb esetben egy elrepedt vízvezeték okozza a beázást. Ehhez mindenképpen javasolt szakembert hívni. A vízcsövet kicserélni szakértelem és megfelelő szerszámok nélkül szinte lehetetlen, így a beázás megszüntetése falban hozzáértést kíván. 

 

Csőrepedés esetén nagyobb munkára kell számítani, hiszen jó eséllyel a vízvezeték cseréjére is szükség lesz. Ez nagyobb bontási munkákkal jár, emiatt a helyreállítás is tovább tart majd. A helyreállítás során a falat le kell vakolni, festeni, vagy burkolni, attól függően, hogy a beázás megszüntetése után milyen megjelenést szeretnénk a falnak.

 

Előfordulhat, hogy a fal vizesedését, beázását nem egy elrepedt csővezeték okozza, hanem a fal alulról vizesedik. Ha a föld felől vizesedik a fal, az alap szigetelése nem megfelelő. Az ilyen beázás megszüntetése nehéz feladat, és mindenképpen szakembert igényel.

 

Ha segítségre van szüksége a beázás megszüntetése terén is számíthat ránk, örömmel segítünk! Csőtörést ugyan nem javítunk (az külön szakembert igényel), de kisebb foltok helyrehozatalában, illetve pár cserép kicserélésében mi vagyunk az emberei.

Hívjon minket még ma!  06 20 572-1788