Nagy esőzések, viharok után gyakrabban mutatkoznak beázási jelek, míg máskor csupán a szivárgó víz okoz problémát. Vagyis a beázás oka lehet külső – csapadék által, vagy belső – akár egy meghibásodott vízvezeték hálózat miatt. Az okoktól függetlenül, a beázás javítása minden esetben ugyanúgy történik.

beazas javitasa2

A beázás javítása előtt derítsük fel az okokat!

Nagyon fontos, hogy feltárjuk, mi okozza a beázást. Ez nem mindig egyszerű, mert gyakran – átlagember számára – szinte hozzáférhetetlen helyen van probléma. 

 

Külső beázás okainak felderítése

Ha a tető a ludas a beázásban, mert eltörött a cserép, pala vagy megsérült a szigetelés, mindenképp hívjon tetőfedő szakembert, aki a beázás okát megszünteti. Célszerű pontosan feljegyezni még esős időben – esetleg fényképezni, hol látszik a vízbefolyás, csöpögés. Később, ha kiszáradt a terület, sokkal nehezebb észrevenni az apróbb repedéseket.

 

Belső beázás okainak felderítése

Gyakran eltörött, vagy elrepedt vízvezeték, vagy szennyvízcső okoz belső beázást, hagy vizes, dohos foltokat a falon. Ez többször bontással jár, mivel csak így lehet a hibás csőszakaszt kicserélni. Ehhez mindenképp vízszerelési szakembert kell hívni.

De találkoztunk már nedves fallal a hálószobában, a zuhanykabinnal közös falszakaszon. Ekkor a zuhanykabin nem megfelelő szigetelése volt a bűnös, a csempézés előtt nem kenték fel a vízzáró réteget. Ebben az esetben burkoló tud segíteni, valószínűleg újra kell csempézni az adott falszakaszt, de előtte ne felejtse el felkenni a vízszigetelést sem. 

beazas javitasa3

 

Beázás javítása – a nyomok eltüntetése

Miután feltártuk az okokat, és gyökerénél fogva orvosoltuk a problémát, hagyni kell kiszáradni a beázott területet. A nedves terület méretétől és a szellőzés lehetőségétől függően ez akár hetekig is eltarthat. Ezt nem szabad elkapkodni, mert az alapjaiban nedves fal úgyis ledobja magáról a javítást.

 

A teljes száradás után lehet csak a helyreállítási munkálatokat elvégezni.

 

  1. A kiszáradt falfelületről először is el kell távolítani minden sérült részt.
  2. Ha szükséges, akkor el kell végezni a kőműves munkát, a vakolást. És ezt is hagyni kiszáradni.
  3. A kiszáradt falat már lehet glettelni majd csiszolni. A javítandó felülettől függően, ezt lehet, hogy meg kell ismételni, az első réteg glett kiszáradása után.
  4. A száraz glettre már lehet festeni, tapétázni, ahogyan a helység többi része kívánja.

beazas javitasa

A beázás javítása, mint látjuk, több alkalommal is igényeli szakemberek munkáját. Egyszeri alkalommal ezek lehet csupán egy órát vesznek igénybe, de aztán meg kell várni a teljes száradást az egymást követő fázisok között.

Az okok megszüntetése általában szakembert kíván, majd az azt követő helyreállítási munkálatok akár ügyes kezű tulajdonosok által is elvégezhető. 

Amennyiben nem szeretne a helyreállítással sem Ön foglalkozni, keresse ezermester csapatunkat, akár online is.

Hívjon minket még ma!  06 20 572-1788