Rendszeresen ismétlődő kerti munkák egyike a sövényvágás. Sövényt ültethetünk a kertünkbe térelválasztóként, esetleg kevésbé látványos részeket el is takarhatunk ezáltal. Ezen kívül lehet ültetni árnyékolási céllal, vagy amikor a szomszédok és az utcai járókelők kíváncsi tekintete elől szeretnénk elbújni. Ha van idő kivárni, akár kerítéssé is alakíthatjuk. Ez esetben kiváló por és zajfogó lehet forgalmas utcákban. Szépen el lehet mögé bújni, de mégis lehetővé teszi, hogy szellőzzön az udvarunk, kertünk, teret enged egy kis természetes légmozgásnak, szemben egy tömör tégla kerítéssel.

Sövényvágás

Milyen szerszámok szükségesek a sövényvágáshoz?

Kell hozzá egy vágóeszköz, ami lehet:

  • hosszú nyelű sövényvágó
  • elektromos vagy benzines sövényvágó
  • és mérettől függően akár magassági sövényvágó

és ne felejtsük el a létrát sem, ha túl magas a sövényünk:)

 

Sövényvágás szabályai

Elég ha néhány alapszabályt betartunk, és nem fogunk csalódni a sövényünkben vágás után sem. Minden növény esetén más a növekedési ütem, amit még a a sövény elhelyezkedése is nagyban befolyásol, ezért nincs általános szabály, mit mikor kell a sövényt nyírni.

 

A szezonnyitó tavaszi sövényvágás hatására jobban fog növekedni a sövényünk, miközben frissül is.

 

Ha a sövény már elérte a kívánt magasságát, akkor úgy ütemezzük be a nyári sövényvágásokat, hogy 10 – 15 centis hajtások esetén már vágjunk a sövényt.
A sövényről levágott hajtásokat lehet tenni komposztba, vagy ahogy általában tőlünk kérik: bezsákoljuk és elszállítjuk a zöldhulladék lerakóba.

 

Ősszel a szezonzáró sövényvágás már az elkövetkező pihenő időszakra készíti fel a növényünket.

 

És milyen legyen sövény formája?

Bármilyen, amit a kertünk, és vállalkozó kedvük elbír. Általában a szögletes forma a jellemző, ezt válik be legjobban térelválasztó sövénynek (és kezelni is egyszerűbb).
Viszont, ha a sövényünkre is figyelünk, akkor trapéz alakra kellene vágni, mert így a fény és az eső is jobban bejut a növény közepéhez. De ezt kevesen kérik így tőlünk – amikor sövényvágást rendelnek – mert a szögletesre (függőleges oldalúra) nyírt sövény esztétikusabb.

 

Technikai tanács: a szebb és pontosabb formáért fentről lefelé célszerű haladni a sövénynyírással.

 

Ezermester csapatunkra a sövény nyírásban is számíthat. Budapest és 50 km-es körzetében vállalunk házon belüli, és ház körüli ezermester munkákat, több éves tapasztalattal, és garanciával.

Vagy hívjon minket még ma!  06 20 572-1788