A páraelszívó fő feladata, hogy a főzés során keletkező párát, gőzt, szagokat ne engedje tovább terjengeni a lakásba, hanem kiszívja azt (megfelelő levegő utánpótlásról gondoskodni kell). Kisebb-nagyobb főzések során is kellemesebb a levegő a konyhában, ha működtetjük a páraelszívót. A páraelszívó bekötése, felszerelése nem feltétlenül igényel szakembert, főleg, ha a kivezető nyílás is rendelkezésre áll már.

Paraelszivo bekotese

3 típusú páraelszívót különböztetünk meg:

  • Belső keringetős páraelszívó: amikor nincs lehetőség levegő kivezetésre.
  • Hagyományos kivezető csöves páraelszívó: ekkor lehetőség van kivezetni a főzés során keletkezett gőzös, zsíros levegőt.
  • Külső motoros páraelszívó: ez előző típus csendesebb változata, ekkor a motor a konyhán kívülre kerül, nem a páraelszívó készülékben helyezkedik el.

 

Belső keringetős páraelszívó bekötése

Ez a legegyszerűbb eset. Igaz, ez a legkevésbé hatékony megoldás, de van, amikor csak erre a típusra van lehetőség.
Ekkor csupán a gyártói előírás szerinti magasságba kell felfúrni a páraelszívó készüléket, és áram alá helyezni – legyen konnektor a közelben, biztonságos magasságban, távolságban a tűzhelytől.
Ezek a típusú páraelszívók csak belsőleg keringetik a levegőt és a bennük található aktív szénszűrő betét köti meg a szagokat és a gőzt. A betétet időnként cserélni kell, és ez nagyban függ a használattól, de legalább évente egyszer.

Külső kivezetésű páraelszívó bekötése

Ezek a leggyakoribb típusok. Ilyenkor a párás konyhai illatokkal telt levegőt egy csövön keresztül kivezetjük a szabadba. Ha lehetőség van rá, ne közvetlen ablak mellé legyen kivezetve az elszívó csöve, így könnyen visszakaphatjuk a szagokat, mivel gondoskodni kell közben a kivezetett levegő utánpótlásáról is.

 

Külső kivezetésű páraelszívó bekötésének kellékei:

  • Áramforrás a páraelszívó közelében.
  • Kivezető nyílás, ami jellemzően 12 cm szokott lenni. Ezt mi általában megfúrjuk, ha nincs előre kialakítva, majd véséssel tágítjuk a megfelelő méretűre. Persze sokkal kényelmesebb, ha nem egy már berendezett konyhában utólag kell ilyen kivezető nyílást kialakítani, de odafigyeléssel megoldható ez is. Gyakran előfordul, hogy a kivezető nyílás, és a páraelszívó készülék cső vastagsága nem egyezik meg, ekkor különböző idomok segítségével tudjuk őket összecsatolni.
  • Kivezető cső: merev vagy puha falú egyaránt lehet, de tudni kell, hogy ennek hosszával csökken a hatékonysága a páraelszívónak. Ha túl nagy a páraelszívó készülék és a kivezető nyílás közötti távolság, akkor célszerű kicsit nagyobb teljesítményű készüléket venni.
  • Maga a páraelszívó készülék, amit a gyártói ajánlás szerinti magasságba fel kell fúrni a főzőlap, tűzhely fölé.
  • Visszacsapó szelep szerepe, hogy a külső levegőt nem engedi be, és csak akkor nyit, amikor a páraelszívó készüléket bekapcsoljuk.
  • Zsalu a kivezető cső külső végére (ha erre van lehetőség), így a rovarok sem tudnak bejutni a csőbe.

 

Külső motoros páraelszívó bekötése

Hatékonyságban, és csendességben is ez a típus vezeti is listát.  Ekkor a motor kívül helyezkedik el a konyhától és ennek a hangját nem halljuk bent. A külső motoros a páraelszívó bekötése hasonló a külső kivezetésű páraelszívóhoz, de ekkor a motor áram ellátását az adott helyen kell megoldani, nem a konyhában.

 

Nem bonyolult dolog egy páraelszívó bekötése, de sokszor előfordul, hogy több, kisebb-nagyobb probléma is felmerül menet közben, amely megnehezíti a bekötést. Így kevesebb fejfájással és idővel jár, ha szakember segítségét kéri hozzá. Nálunk már online is kérhet időpontot 🙂