Egyre elterjedtebbek a DIY videók, azaz a „Csináld magad” videók. Fantáziadúsak, ötletesek, és valóban kedvet csinálnak ahhoz, hogy mi magunk is otthon nekiálljunk egy-egy felújításnak, vagy valaminek az elkészítésének. Nézzünk pár tippet ahhoz, hogy megmaradjon minden testrészünk, és a végeredmény is tetszetős legyen. 

1.Az elektromos berendezések zsinórjait ne hagyjuk rendetlenül, össze-vissza a lakásban, balesetveszélyes. Tartsuk rendben a zsinórokat, tegyük el az útból.

2.Amikor kihúzunk egy dugót a konnektorból, használjuk mindkét kezünket. Az egyikkel fogjuk meg a villa és a zsinór közti kis mélyedésben a dugót, a másik kezünkkel tartsuk a falhoz az aljzatot. Így biztos nem fogjuk kitépni a konnektort a falból, vagy nem szakítjuk le a zsinórt a dugóról és a dugó nem marad a konnektorban.

3.Amikor azt vesszük észre, hogy „furcsán” működik az a gép, amivel éppen dolgozunk, akkor mindenképp kapcsoljuk ki, húzzuk ki a konnektorból, és csak ezután kezdjük el vizsgálgatni. De a legjobb, ha inkább szakemberhez visszük.

4.Kerüljük az építményeket! Azaz amikor a szekrény tetejéről kell levennünk valamit, akkor NE úgy, hogy az asztalra felteszünk egy széket, a székre egy sámlit, a sámlira egy lexikont. Ne legyünk lusták elővenni a kislétrát. Vagy kérjünk meg egy nagyon magas embert, hogy segítsen. 🙂 

5.Amikor valamit rögzítünk a falra, pl. egy polcot, akkor az legyen biztonságosan rögzítve. Kellemetlen, amikor egy helytelenül felszerelt polc a fejünkre esik.

6.Csiszoláskor, köszörüléskor mindig viseljünk védőszemüveget, hogy szilánk, fém- vagy faforgács ne kerüljön a szemünkbe.

7.Mindig olvassuk el az elektromos készülékeinkhez kapott biztonsági útmutatót és a használati utasítást.

Adódnak esetek, amikor mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk. Ilyen pl. amikor fűrésszel vágjuk meg magunkat, vagy szilánk, forgács ment a szemünkbe, vagy valakit áramütés ért. Lehet, hogy az utóbbinál azt látjuk az illetőn, hogy jól van, de ez ne tévesszen meg senkit. Az áramütés jelei vagy káros hatásai később is jelentkezhetnek. Áramütés esetén mindig hívjunk mentőt.