A gyomlálás fáradságos munka, még a legelvetemültebb kertmániások is húzzák a szájukat, ha hozzá kell fogni a művelethez. Az első gyomnövények megfelelő időjárás mellett már tavasszal megjelennek a kertben, saját hatékonyságunk érdekében tanácsos mielőbb eltávolítani őket.

A gyomlálásnak is az az “aranyszabálya”, mint a sövénynyírásnak: kezdjük el korán, hogy időt és energiát spóroljunk a későbbiekben! Mit lehet tenni viszont, ha ez valamiért elmaradt és most, nyáron vár ránk a feladat, hogy megbirkózzunk az elgyomosodott kerttel?

Eheti cikkünkben öt tippel készültünk azoknak, akik utol akarják érni magukat a gyomlálás terén, néhány egyszerű, de hatásos trükk segítségével.

1. Gyökerestül húzzuk ki a gyomnövényt! 

Tudjuk, egyesével, precízen kiszedegetni az összes gizgazt a kert talajából nem éppen egy ideális szombat délutáni program, viszont ha csak hűbelebalázs módjára kitépegetjük őket, az olyan, mintha el se kezdtük volna a gazolást. Rengeteg gyomnövény képes újra kinőni, hamarad a gyökeréből még a talajban, tehát gyökerestül kell kiműtenünk őket a földből. Egy kis lapáttal vagy földlazítóval hatoljuk le a talajba a növény mellett úgy tizenöt centiméter mélyre, lazítsuk fel, majd megragadva a gazt, rázzuk ki a földből a gyökerével együtt! 

 

2. Öntsünk forró vizet a gazra! 

Ha nem áll módunkban őket egyesével kiemelni a földből, akkor folyamodhatunk ehhez az egyszerű trükkhöz. A biztos módszer természetesen a gyökerestül kihúzás, de a forralt vízzel leöntés is egészen hatékonyan megöli a gyomnövényeket. Más kérdés, hogy az eltávolítást még így sem ússzuk meg, ha csak nem vonz minket valamiért az elszáradt gyomnövények látványa. 

 

3. Zárjuk el a gyomnövények útját fenyőkéreggel! 

Megelőzés, megelőzés, megelőzés. Ahogyan már múlt heti cikkünkben is megírtuk, a fenyőkéreg amellett, hogy esztétikus, a gazokat is tökéletesen elnyomja. A fenyőkéreg olcsó, organikus és csökkenti a burjánzás esélyeit. 

 

4. Hintsük be kukoricaliszttel a gyomlálás helyét! 

Noha a fenyőkéreg csak az utat zárja el a nemkívánatos növények elől, a kukoricaliszt már teljesen meggátolja a születésüket is, egyfajta születésszabályozás a gyomoknak. Gyomlálás után hintsük be a megtisztított területet kukoricaliszttel, így biztosra mehetünk, hogy az esetleges magokból nem fog új gaz kihajtani. 

 

5. Ültessünk krumplit! 

Amennyiben van kedvünk egy kis burgonyát termeszteni otthon, két legyet üthetünk egy csapásra! A hazánkban II. József, a “kalapos király” uralkodása alatt elterjedt növény ugyanis nem csak ízletes gumót ad nekünk, hanem szó szerint el is lopja a többi növénytől a fényt, a vizet és a tápanyagokat. Egy kis krumpli a kertbe és máris hatékonyan felvettük a harcot a gyomnövényekkel. 

Forrás:
http://s-d.hu/kert/cikkek/tavaszi_apolas.php
https://lifehacker.com/remove-weeds-from-the-root-perfectly-every-time-501730645
http://lifehacker.com/5920582/the-easiest-way-to-get-rid-of-weeds-without-chemicals
http://www.bien.hu/otthon-kikapcsolodas/kulter-kerteszkedes/nyari-kerteszeti-tippek-es-teendok/112610
http://lifehacker.com/392889/keep-weeds-from-sprouting-with-corn-meal
http://www.gardena.com/hu/garden-life/garden-magazine/a-kerti-agyasok-gyomlalasa/