A nyílt lángon sütés az ételkészítés egyik legősibb módja. Miután őseink feltalálták az addigi történelem legnagyobb vívmányát, a tűzcsiholást, nem telhetett el sok idő, mire rájöttek, hogy a fényt és meleget adó tűz nem mellesleg a nyers húsból vagy zöldségből is ízletes ételt tud varázsolni.

Majd’ egymillió évvel később, mondhatni szokás szerint, ismét itt a nyár, ismét itt a grillszezon, ideje továbbvinni ezt az ősi hagyományt a kertekben! A boltok hűtőpolcait már kezdik benépesíteni a különféle, kifejezetten grillezéshez ajánlott húsok és rengeteg zöldségnek is most van az idénye.

Mi is lehetne jobb időtöltés a hétvégén, mint áthívni néhány ismerőst, kiülni a napernyő alá a kertben és egy hideg ital kíséretében átbeszélni a hét történéseit, miközben sül az ebéd?

És ehhez még csak nem is kell drága grillsütőt vásárolnunk vagy kergetnünk a mostanában igen népszerű, egyszer használható grillezőt az udvaron, amikor elfújja a szél! Eheti cikkünk öt, mérsékelt anyagköltségű, egyszerűen elkészíthető házi grillsütőt ajánl azoknak, akik szívesen készítenek időtálló használati tárgyakat saját kezűleg. Ugyan a sütők méretükből adódóan egy hatalmas vendégsereget nem tudnak kiszolgálni, egy kisebb családnak vagy baráti társaságnak teljességgel megfelelőek lehetnek. 

 

1.Grillvödör 

A legtöbb kertes házban kallódik valahol a fészer mélyén egy olyan fémvödör, amelyet már senki nem használt évek óta. Az ilyet alapos tisztítás után, kis átalakítással könnyen újra a háztartás szolgálatába lehet állítani, mint grillező. A minimális ügyességet igénylő munka miatt akár többet is készíthetünk belőle, növelve a sütési kapacitásunkat. A vödör kiválasztásakor fontos észben tartani, hogy erre a célra kizárólag a nem horganyzottak alkalmasok, ugyanis a horganyzáshoz használt cink olvadáspontja viszonylag alacsony, így sütés közben olyan anyag kerülhet az ételbe, amelynek semmi keresnivalója ott. Ha a vödör megvan, már csak néhány szellőzőlyukat kell ütnünk lent az oldalára, belehelyezzük a fát vagy faszenet, majd ráillő grillráccsal fedjük le a tetejét és kész is a hordozható grillsütőnk! 

Forrás: http://fivegallonideas.com/portable-bbq/ 

 

2. Felnigrill 

Külön erre a célra újat vásárolni ugyan költséges lehet, de egy kiszuperált alufelni nem kerül annyira sokba és könnyen is beszerezhető. A fémlábak kiválasztásának csak a fantáziánk szabhat határt, a lényeg az, hogy stabilan álljon a házi grillünk. Habár ennél a konstrukciónál a szellőzés a felniből adódóan nagy eséllyel már meg van oldva, a ráillő grillrács keresését természetesen itt sem ússzuk meg. 

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/356769601719957089/ 

 

 

 

 

3. Grill-lábas

A grill-lábas óriási előnye, hogy a lábas méretétől függően akár több, különböző méretű darabot is készíthetünk. A képen szereplő minigrill tulajdonosa a lábakat bármelyik barkácsboltban beszerezhető csavarokkal oldotta meg. Egy ilyen kisméretű verzió akár dekorációs elemként is funkcionálhat a konyhában, miközben a lábasba konyhai alapanyagokat is rakhatunk. 

Forrás: https://www.flickr.com/photos/russellbernice/5006497609 

 

 

 

 

4. Konzervgrill

 

Listánkon a pénztárcabarát kategória abszolút győztese: a konzervgrill! Vágjunk be egy megfelelő nagyságú konvervdobozt a tetejénél, majd napraforgó szerűen hajtsuk ki a nyelveket. Fedjük be az egészet alufóliával, amelyre mehet is a faszén, majd a grillrács. Nagyszerű alternatívája ez a boltban kapható egyszer használható grilleknek és még stabilabb is. 

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/AfSFTC87uX7WZLBigLJw5E_dWbD6Ocv1z26zSR18bfL97I96w62mSF8/ 

 

5. Cserépgrill 

Vigyázat, csalunk! Az utolsó kreatív grillsütő már nem nyílt lángot használ, de talán ez a legprofibb mind közül. Nekünk viszont szerencsére egyáltalán nem kell profiknak lennünk az összerakásához, szinte csak egymásra kell helyeznünk az elemeket: két nagyméretű, egymásra passzoló virágcserép, két tégla az egész alá, még két tégla az aljába, arra egy szabadonálló elektromos főzőlap, azaz a jó öreg “villanyrezsó”, rá tálban a gyújtós, majd felé a rács. A rács stabilitását a cserép belsejére helyezett tartók biztosítják. A fedőcserép tetejére fogantyút szerelhetünk vagy akár be is tehetünk a lyukba egy grillhőmérőt. A végeredmény egy kiváló grillsütő, amelyben kellemesen meg is tudjuk füstölni az ételt és még akár esztétikusan is mutat a kertben. 

Forrás: http://www.architecturendesign.net/diy-outdoor-cooker-how-to-build-a-clay-pot-smoker/ 

 

 

 

 

 

Mielőtt grillezésbe fogunk az új, házi készítésű sütőnkkel, jelöljük ki a megfelelő helyet ehhez a tevékenységhez: egy olyan pontját a kertnek vagy terasznak, ahol nincs a sütő környékén gyúlékony anyag. Fontos, hogy kizárólag a kertben vagy a teraszon grillezzünk, ugyanis a Magyarországon hatályos jogszabály értelmében épületben és épületek erkélyein TILOS tűzveszélyes tevékenységet folytatni!