Az első kert megtervezése sok fejtöréssel járó feladat, amit még annál is több, kemény munka követ, hogy megvalósítsuk pontosan azt és úgy, ahogyan elképzeltük. Aki élt valaha kertes házban és belevágott az udvar kialakításába, az jól tudja, hogy ezzel a projekttel soha nem lehet “kész lenni”.

Ha az első tervet már realizáltuk, akkor akaratlanul is eszünkbe jut valami, amivel még tetszetősebbé  tehetjük kertünket. Így a kerti munkából szinte észrevétlenül egy új hobbi növi ki magát, mindig akad egy újabb ötlet, hogy hogyan lehetne impozánsabb az udvarunk.

Hiba lenne viszont bárkinek is azt gondolnia, hogy az állandó fejlesztés okvetlenül egyre növekvő költségeket és szaktudást igényel. Eheti cikkünkben azok számára készültünk öt tippel, akik dekorációs elemekkel kívánják egyszerűen és költséghatékonyan feldobni házuk közvetlen környezetét.

1. Virágágyás gumiabroncsból

A régi gumiabroncs egy gyors festéssel könnyedén új, esztétikus külsőt nyerhet, hogy büszkén képviselje a kertalakításban rendkívül népszerű vintage stílusú dekorációs elemek széles táborát. Az így született virágágyást egy kampó vagy kötél segítségével könnyen felakaszthatjuk falra, ajtóra vagy akár egy fa erősebb ágára is. A kreatív megoldás tervezésekor érdemes fontolóra vennünk az elültetett virág színeit is, hogy harmonizáljon az abroncs festésével és kertünk többi elemével is.

Forrás: https://www.homestratosphere.com/flower-tire-planter-ideas/

 

 


 

2. Mini kerti tó

Egy kerti tó telepítése nem éppen a legpénztárcabarátabb ház körüli tevékenység, ráadásul a karbantartása is rendszeres elfoglaltságot jelent. Mi lenne, ha egy nagy tó helyett több kisebbet komponálnánk a ház köré? A lehetőségek száma itt aztán tényleg a végtelenhez közelít. Tárolónak használhatunk cserepet, dobozt, hordót, locsolókannát – vagy akár egy egész csónakot is! A rengeteg variációs lehetőséget kínáló kis tó sajnos nem csak a mi örömünkre szolgál, ugyanis a szúnyogok legalább annyira szeretni fogják, mint a büszke tulajdonosok. Tavasszal és nyáron érdemes időről-időre ellenőrizni a tárolókat, hogy a szaporodási időszakban nem alakultak-e át lárvakeltetővé.

Forrás: http://www.goodshomedesign.com/diy-containers-garden-pond/

 


 

3. Viráglétra

A létező egyik legpuritánabb látványelem a kertben, ami egyben csodálatos történetet is mesél a szemlélőnek: noha kivágták az élő fát, hogy létrát gyaluljanak belőle, végül mégis visszatért a természetbe a növények közé. Mindössze egy kiszuperált létra kell hozzá, esetleg igény szerint egy kis festés és kész is az állványunk, amelyre a virágoktól kezdve a futónövényeken át az egyéb dekorelemekig bármit nyugodtan rakhatunk.

Forrás: http://sipfon.org/amusing-plant-ladder-design-for-your-garden-ideas-2/

 

 

 


 

4. Borosüveg fáklya

A költséges kültéri kandeláberek nagyszerű alternatíváját kínálja ez a borosüvegek újrahasznosításából született fáklya. Az üvegen kívül szükségünk lesz egy kanócra, néhány, barkácsboltban könnyedén beszerezhető elemre a tartószerkezethez, illetve természetesen olajra. Biztonságunk érdekében kizárólag erre a célra gyártott fáklyaolajat töltsünk a borosüvegbe és a kanóc végét legfeljebb két és fél centiméterrel húzzuk ki az üveg szájából!

Forrás: http://www.designsponge.com/2009/08/diy-project-eriks-recycled-wine-bottle-torch.html

 

 

 


 

5. Raklapból virágkirakat

A koncepció hasonló a viráglétráéhoz: készítsünk egy hétköznapi használati tárgyból állványt növényeknek. A raklap telephelyről gond nélkül beszerezhető, és kis felületi kezeléssel, festéssel hamar megfelelő állapotba hozható. Ennél a megoldásnál különösen érdemes odafigyelni a stabilitásra, mert az élére állított raklap egy nagyobb légmozgástól akár fel is borulhat. Emiatt célszerű a sarokban felállítani vagy valahogyan rögzíteni új állványunkat.

Forrás: http://www.athomewithkelsey.com/updated-front-porch/