A műanyag ajtó zárcsere egy több lépéses folyamat. Viszonylag egyszerűen elvégezhető, csupán némi figyelmet, időt és a különböző csavarhúzók, kulcsok meglétét igényli.

A biztonsági ajtó zárcserét csak a gyártó és forgalmazó tudja elvégezni, mi ilyen típusú ajtóknál csupán a zárbetétet tudjuk cserélni.

 

Műanyag ajtó zárcsere – miért van rá szükség?

 • elromlott
 • elhagytuk a kulcsot – ez csak a zárbetét cserét igényli! – ekkor nem kell az egész zárszerkezetet kicserélni.

 

Műanyag ajtó zárcsere: kiszerelés

 1. Kilincset és címkét együtt levesszük: jellemzően 3 csavart kell ehhez kicsavarni a kilincs belső oldalán, és ha ez kész, akkor együtt le lehet venni a kilincset és a címkét mindkét oldalon. muanyag ajto zarcsere 3
 2. Ki kell venni a zárbetétet (amibe a kulcsot beledugjuk). Egy csillagfejű csavar fogja az ajtó élében, ezt ki kell csavarozni – abban a mechanikában amit ki fogunk szedni. Ez a csavar másfajta mint a többi. Ezután a zárbetétben el kell fordítania kulcsot, mert függőlegesen, vagy rendes állásban nem jön ki. Ha nincs kulcs, akkor fúrni vagy törni kell a zárat.
 3. Egy 5 pontos ajtó zár esetében az ajtó belső élének teljes hosszában ki kell venni a zárszerkezetet. Igazából itt csak össze van illesztve a zár, és a tolattyú szerkezet. Működését tekintve, amikor felhúzzuk a kilincset, akkor a kis biztonsági reteszek felfelé elmozdulnak, a zárnyelv pedig kiugrik. Ezt az egészet kell kompletten kivenni egy zárcsere esetében. Miután kicsavartuk az ajtó teljes hosszában a csavarokat, a zárbetét “szétesik” – nem kell megijedni, az csak ott helyben van összeillesztve. muanyag ajto zarcsere 1
 4. Ha a zár magasságában van egy kis elválasztás – először fölötte vegyük ki a mechanikát, majd alatta. Csavarjuk ki a csavarokat, majd finoman alá kell nyúlni csavarhúzóval és felülről, vagy alulról meghúzni – és ki is vettük. Utoljára hagyjuk meg a zárszerkezetet, csavarozzuk ki azt is. Létezik olyan változat is, amikor kompletten egyben van az ajtó teljes magasságában a zárszerkezet. muanyag ajto zarcsere 2
 5. Ha darabokban van, akkor a műanyag ajtó zárcsere esetében elég csak a “középső” részből újat venni, az alsó és a felső darabot fel lehet használni. Célszerű a kiszerelt darabot magunkkal vinni a boltba, hogy megfelelőt vegyünk.

 

Műanyag ajtó zárcsere: visszaszerelés

 1. Legelőször a középső zár részt kell visszacsavarozni. A mechanikán van egy pici stift – a zárban meg van egy lyuk, ezeket kell úgy állítani hogy belemenjen, aztán lehet visszacsavarozni magát a zárat.
 2. Ezután már bele lehet szerelni a zárbetétetItt is szükség van a kulcsra, mint a kiszerelés során.
 3. Jöhetnek a zárszerkezet további részei: az alsó és felső mechanika.
 4. Végül mehet vissza a kilincs és címke.

 

És készen is van egy komplett, 5 ponton záródó műanyag ajtó zárcsere.

Bonyolult vagy sem, ezt mindenki magának tudja megítélni. Ha szeretné, hogy szakértő ezermester kezek gyorsan és precízen megoldják Ön helyett, keressen minket akár online is.

Vagy hívjon minket: 06 20 572-1788 !