“Ami elromolhat, az el is romlik”, tartja Murphy törvénye. Ebből szinte már egyenesen következik, hogy teljesen mindegy, hogy egy huszonöt négyzetméteres panellakásban vagy egy háromemeletes családi házban lakunk – különféle szerszámokra bármikor szükségünk lehet! Habár lehet külön helyiséget is fenntartani szerszámainknak, a legegyszerűbb megoldást mégis a szerszámosláda jelenti.

Cikkünkben összeszedtük azokat az alapvető fontosságú eszközöket, amelyek egy ládából sem hiányozhatnak.

 

Mérőszalag

Mielőtt nekiállunk a szerelésnek, furásnak, faragásnak, pontosan meg kell terveznünk, hogy mit is akarunk majd csinálni. Ehhez elengedhetetlen egy jó, legalább kétméteres mérőszalag, de ha nincs más, egy colstok is megteszi.

 

 

 

Tolómérő

Előfordulhat, hogy olyan kis dolgokat kell mérnünk, amihez a mérőszalag túl nagy, erre találták ki a tolómérőt.

 

 

 

 

Vízmérték

Nem lejt az asztal? Biztosan vízszintesen áll az a kép a falon? Ideje kideríteni.

 

 

 

 

Ceruza

Nem elég méricskélni, ahhoz hogy tudjuk mit hova kell fúrnunk/szögelnünk/csavaroznunk, rögzítenünk is kell a kimért távolságokat. Egy jó grafitceruza mindig legyen a szerszámosládánkban.

 

 

 

Fázisceruza

Lekapcsolt biztosíték ide vagy oda, mielőtt nekilátunk a konnektor szerelésének, nem árt ellenőrizni, hogy nincs-e benne kóboráram.

 

 

 

 

 

 

Kalapács

Elég egy közepes méretű, a lényeg, hogy ne essen le a feje, na meg hogy ne üssünk vele az ujjunkra!

 

 

 

 

 

 

 

Kombinált fogó

Már így is sok eszköz van a ládánkban, tehát csípőfogó és harapófogó helyett inkább szerezzünk be egy kombináltat.

 

 

 

Csavarhúzók

 

Egy sima és egy keresztfejes csavarhúzó kötelező, lehetőleg két-három különböző méretben. Praktikusabb megoldás, ha veszünk egy cserélhető fejes szettet.

 

 

 

 

 

Kulcsok

Villáskulcs, csillagkulcs, imbuszkulcs  – ezek is lehetőleg két-három különböző méretben.

 

 

 

 

 

 

 

Szögek, csavarok, tiplik, alátétek

Kis “mütyűrök”, amiket bármelyik barkácsboltban fillérekért beszerezhetünk. Általában van számukra külön hely a szerszámosládák tetején, a könnyű hozzáférhetőség kedvéért.

 

 

 

Szigetelőszalag

Ha minden kötél szakad, bármit meg lehet javítani szigszalaggal! Jó, ez enyhe túlzás, de sosem árt, ha kéznél van egy tekerccsel.

 

 

 

 

 

Olaj + rongy

Nyikorog az ajtó, nem működik valami olyan könnyen, mint kéne? Olajozzuk be! Ha túlzásba vittük az olajozást, a ronggyal javíthatunk a helyzeten.

 

 

 

 

 

 

Fúrógép

Ha még maradt hely a szerszámosládában és a költségvetésünk is megengedi, akkor érdemes beszerezni egy fúrót is néhány fúrófejjel.

 

 

 

 

 

 

Mindezek mellett tanácsos még, hogy legyen otthon elosztó, hosszabbító és egy-két villanykörte, hogy ne kelljen bosszankodni, amikor váratlanul kiég az egyik.

Amennyiben hasznosnak találta cikkünket, ossza meg ismerőseivel!