Gyönyörű napsütés, csicsergő madarak, mindenki a szabadba vágyik, megérkezett a tavasz. Akinek kertje van elérkezett a tavaszi kerti munkák ideje. Kezdődhet a metszés a maradék falevelek eltávolítása, fák, bokrok ültetése. A festett vagy pácolt kerti kiülő festése, tűzrakóhelyek, grillek rendbetétele, fagykárok felmérése.

Sokan ilyenkor már túl vannak a tervezgetésen, hogy mit és hova fognak ültetni, melyik növényt kellene átültetni.  Most nézzük a kerti munkákat csokorba szedve:

1.      Kezdjük a metszéssel

Nagyon fontos, hogy ne csak a gyümölcsfákat, hanem a bokrokat, díszfákat is karban tartsuk metszéssel. Mutatok egy egyszerű módot arra, hogyan tudjuk megállapítani, hogy melyik növényt mikor metsszük meg. A tavasszal virágzók metszési ideje az ÖSZ, a nyáron virágzóké pedig a TAVASZ. Fontos még, hogy a dísz füveket is vissza kell vágni, méghozzá tőben. Erre legjobb, ha összekötjük és egyben vágjuk le.

2.      Aki permetezni szokott az a metszés után tegye meg.

3.      Én ilyenkor szoktam az elkészült komposztot szétteríteni és a földbe forgatni. Aki mulcsot használ, az ilyenkor frissítse fel. Mulcsot használhatunk dekorációs céllal is, ilyenkor kombinálhatjuk a különböző színeket, de figyeljünk, hogy a növény virágának színével, ami most még nem látszik harmonizáljon.

4.      Tavasszal elvégezhetjük az évelő növények tőosztását, illetve átültetését. Az átültetéskor mindenképp megfelelő nagyságú gödröt ássunk a növénynek az aljára szórjunk trágyát és iszapoljuk, ekkor kerülhet bele a növény majd töltsük fel földdel, melyet jó erősen nyomkodjunk, tömörítsünk a növény tövénél.

5.      A kerti fa kiülők festését ellenőrizzük és amennyiben szükséges kenjük át páccal vagy fessük át. Mindenképp érdemes átcsiszolni előtte a felületet, a festéshez használhatunk ecsetet, teddy hengert vagy festékszóró gépet.

6.      Amennyiben épített grillünk, kemencénk van és azon repedések keletkeztek mindenképp javíttassuk ki, mert a későbbiekben leváló darabok akár balesetet is okozhatnak.

7.     Akinek van fű a kertjében mindenképp szellőztesse át akár géppel, akár kézi szerszámmal.

Mire ezekkel a feladatokkal végzünk, addigra vége a tavasznak és kertünk teljes pompában virágba borul.