Nagy kedvenc a lakberendezésben manapság a lebegő polc. Ekkor nem látszik semmi vasalat, mintha a polc lapot az élénél fogva a falhoz ragasztottuk volna.

A lebegő polc felszerelése kicsit eltér a hagyományos konzolos polctól, de nem kell megijedni ettől sem, betartva néhány szabályt, csinos kis polcokat láthatunk viszont a lakásban.

lebego polc felszerelese

Kép forrása:www.houzz.com

 

A legfőbb szabály: mindig megfelelő vasalatot, csavart használjunk! A gyári sokszor nem megfelelő. Vagy más faltípushoz adják, vagy egyszerűen csak nagyon kicsi a teherbírása. Szakboltokban vásároljunk megfelelő minőségű és teherbírású csavarokat. Mi a Fisher márkát használjuk.

 

Ezen kívül figyeljünk még az alábbiakra:

 • a vízszintest mindig ellenőrizzük le, pl. vízmértékkel,
 • a gyári furatokat ellenőrizzük, hogy biztosan jó helyen vannak – kiadják a vízszinteset,
 • jól mérjük fel a kiválasztott helyet – semmi se legyen útba,
 • falnak megfelelő típusút tiplit és csavart használjunk.

 

Lebegő polc felszerelése lépésenként

 1. Tartsuk oda a polcot, ahová szánjuk. Nézzük meg, hogy mutat a helyiségben. Jelöljük be az első lyuk helyét.
 2. Ha megvan a megfelelő hely, akkor nézzük meg, semmit sem fog akadályozni a polc. Nem verjük bele magunkat; a nyílászárók kényelmesen nyílnak; és nincs a furatok tervezett helyén vezeték.
  Áramjelző csipogóval 2 cm-eres pontossággal be lehet határolni, hol van vezeték a falban.
 3. Fúrjuk ki sorban a lyukakat a polcnak megfelelően – itt nem lesz eltérés a vízszinteshez képest.
 4. Tegyük be a konzolokat a furatba és csavarozzuk rá a polcot.


Tipp: ha alacsonyan van a polc, akkor alulról csavarozzunk, ha magasan, akkor a felső részre essen a csavar – oda, ahol nem látjuk.

 

Problémák polc felszerelése közben

 • igazából ez még előtte van: ha nem megfelelő a fal vastagsága. Csak 10-es faltól tudunk biztonságosan fúrni. Fontos szabály: nem fúrunk 6-os betonfalba.
 • Vasat ér a fúrószár. Ekkor megállunk, majd alulra-felülre, vagy jobbra-balra döntve a fúrót “kikerüljük” a vasat.
 • Előfordulhat, hogy kiszakadt a fal, javítani kell. Panelben inkább gipszet használunk, mert gyorsan köt, tégla esetén pedig csemperagasztó a csoda javító anyag.
 • Konzolos polc esetében az is jó megoldás –  ha nem akarjuk újra fúrni az összes lyukat a falba, mert pont az utolsó lett rossz – hogy magán a konzolon is fúrunk egy lyukat máshová.

Néha jól jönne egy röntgen készülék, vagy bármi, ami belelát a falba, pontosan látnánk, hol-mit kell elkerülni. Amíg ez nincs, addig marad az ezermester tapasztalat. 🙃

Ha pedig szeretné, hogy felszereljük Ön helyett, akkor hívjon minket még ma!  06 20 572-1788