Évente egyszer mindenképpen célszerű csinálni a lakásban egy klíma tisztítást. Hasonló lépéseket kell itt is megtenni, mint az autóklíma tisztításakor, de a lakás klíma lényegesen egyszerűbben és gyorsabban tisztítható.

klima tisztitasa

 

Mikor kell a lakásban klíma tisztítást csinálni?

Minden évben, mielőtt hűtésre használnánk kötelező lenne kitakarítani a klímát. Vagyis ez azt jelenti, hogy április – május környékén szánjuk erre egy fél órát, vagy hívjunk szakembert, aki elvégzi ezt a feladatot.

Ősszel és télen, mikor már nem használja a klímát, sok por lerakódik a klímában. Ha így ráindítunk, akkor a kondenzvíztől jól ráköt a por és sokkal nehezebb lesz kitakarítani. Ekkor tudnak a gombák is szuperül megtelepedni. Kellett már olyan klímát tisztítanunk, ahol csavarhúzóval kapargattuk le a megkövesedett porcicákat. Ezt jobb megelőzni a rendszeres tisztítással.

 

Ha fűtésre is használjuk a klímát, ott nincs probléma télen, mert kondenzvíz csak hűtéskor keletkezik, ami által a gombák meg tudnak telepedni.

 

Klíma tisztítás lépései

Az alábbi lista alapján haladva kb. 45 perc alatt végezhet a klíma tisztításával:

  1. Hajtsa fel a klíma előlapját és vegye ki a két műanyag szűrőt, ezeket mossa ki a csapnál, majd fertőtlenítse le, bármilyen, a háztartásban megtalálható fertőtlenítő szerrel. Tegye félre száradni.
  2. Tiszta ecsettel takarítsa ki a járókereket (ami nyomja a levegőt), miközben egy segítője tartsa oda a porszívó csövét, hogy ne szóródjon a por szét.
  3. Ezután az egész gépet be kell fújni klímatisztítóval – fókuszban a lamellák és a kerék. Mi ehhez is a Bigman tisztító spray-t használjuk. Kívülről is lehet, oldja a koszt, amit így könnyen le lehet törölni a felületéről.
  4. Hagyja állni ebben az állapotban 10 percig.
  5. Majd indítsa be a klímát a legkisebb hőmérsékleten 16 C fokon, hűtésre állítva, kb. 15-20 percre. Ez idő alatt Ön se tartózkodjon a lakásba, és nyisson ki annyi ablakot, ajtót, hogy kereszthuzatot tudjon csinálni.
  6. 15-20 perc letelte után kapcsolja ki a klímát. A kondenzvíz elvégezte a tisztítás egy részét, kimosta koszt.
  7. Ezután vissza lehet helyezni a két műanyag szűrőt, csukja le a tetejét és már készen is van a klíma tisztítással.

 

Klíma ellenőrzése

2-3 évente nézesse meg a klímáját, hogy a töltés rendben van-e. Ehhez mindenképp klímás szakembereket hívjon ki, mert ők tudják ezt műszerrel kimérni, és pótolni a gázt, ha ez szükséges.