Türelem, képzelőerő és némi kertészeti ismeret, ezek kellenek leginkább a kertrendezéshez, akár magunk tervezzük a kertet, akár szakembert kérünk fel a kerttervezéshez.

kertrendezés

Kertrendezés előtt

A kertrendezés egy hosszú folyamat, aminek sosincs vége. Ez nem egy építkezés, ahol elkészül a ház akár hónapok alatt, és tisztán látjuk és élvezzük a végeredményt, hanem egy állandó figyelmet és gondoskodást igénylő folyamat. Pont emiatt sohasem unalmas, és mindig ellát minket feladattal.

 

Jól jön a kertrendezés során, ha rendelkezünk az alábbiakkal

Képzelőerő, hogy a mostani állapotba bele lássuk, mit lehet kihozni a kertből, ha már elkerül a törmelékkupac; vagy hogyan lehetne jól “átrendezni” egy 30 éve beállt kertet. Netán feldobni, életszerűbbé varázsolni a fű + tuja kombinációt, ami sajnos nagyon elterjed Magyarországon, talán az egyszerűsége kapcsán.

 

Türelem, hisz mire egy kert beáll, az egy évtized. Meg lehet gyorsítani a kertrendezést, ha már eleve nagyobb méretű fákat ültetünk bele, vagy cserjék ültetésével, amelyek már a következő években is üde és nagyobb méretű színfoltjai a kertnek. Szerencsére virágok és fűszernövények ültetésével pár hét alatt látványos változást lehet elérni,

 

Kertészeti ismeretek sem ártanak, melyek figyelembe veszik az alap kertrendezési szempontokat:

  • a táj jellegét
  • a talaj típusát
  • milyen növényt mivel másikkal érdemes párosítani
  • hova és milyen öntözőrendszer szükséges
  • hol lesz majd árnyék a kerti kiülőnek, gyerekjátszónak

 

Kertrendezés lépései

Azt már most leszögezhetjük, hogy mindenképpen a kert sajátosságaiból kell kiindulni a kertrendezés során.

  • Legyen egy kertrendezési terv, milyen legyen a kert 5-10 év múlva.
  • Ha építeni kell: kerítést, támfalat, járdát, ágyást, tavat, vízesést, stb – akkor ezekkel kell kezdeni a terv megvalósítását, mert sok törmelékkel jár, sok helyet igénybe vesz.
  • Még mindig az építkezés részeként le lehet fektetni a tervezett öntözőrendszert.
  • Jöhetnek a fák, növények, figyelembe véve ültetésnél, hogy mekkora lesz a valós méretük.
  • Végül pedig el lehet helyezni a kerti kiülőket, telepíteni a hintát, mászókát (kivéve ha betonozást kíván, akkor 2. pont) és élvezni a kertet.

 

A kertrendezésnek soha nincs vége. Állandó feladatot igényel, melyek gyakorisága függ a kert típusától, felépítésétől. Cserébe megkapjuk a változással együtt járó kisebb csodákat és szépségeket is.

Ha ön már csak ezeket szeretné élvezni, akkor bátran kérjen fel minket a fenntartáshoz kapcsolódó kerti munkák elvégzésére.

Telefonon itt tud elérni minket: 06 20 572-1788