Amikor gyerek van a háznál, akár saját, akár unoka azonnal felmerül a kérdés, milyen kerti gyerekjátékok kerüljenek az udvarra, kertbe.

kerti gyerekjatekok1

Egyetlen szempontot kell csupán figyelembe venni: olyan kerti gyerekjátékot válasszunk, ami leköti a gyerekeket. Itt nyilván számít a gyerekek száma és habitusa is.

Míg egy egyedüli gyerek szívesen elhintázgat; amikor csapatban vannak, egy szuper kis mászóka toronnyal lehet űrhajó, vár, piknikező hely, bármi, a gyerek fantáziája határtalan.

 

A médiában is gyakran hallható, hogy túl keveset vannak a gyerekek kint a szabad levegőn, sokkal többet kellene futkározni, fára mászni, bogarakat felderíteni. Vagyis kötetlenül rohangálni, és beleélni magukat az ő kis képzelet világukba. Ehhez hozzá lehet járulni egy jól megtervezett, vagy éppen nem túltervezett kerttel.

 

Két szempontot tartsunk szem előtt a kerti gyerekjátékok tervezésekor (a biztonság az alapvető):

  • legyen hely rohangálni
  • és legyen hely elbújni.

Kerti gyerekjátékok elhelyezése

Sok helyen láttunk már a “tökéletes” gyerekjátékot rossz helyre telepítve, ahol egész nap sütötte a nap. Ügyeljünk rá, hogy legyen természetes árnyékolás a kerti gyerekjátékoknak. Ha ez nem megoldható, húzzunk ki napvitorlát, állítsunk fel napernyőket a nap járásának megfelelően. Vagy szép és gyors megoldás árnyékolásra, ha valami kúszónövényt futtatunk fel kifeszített kötélre, rácsra.

 

Kerti gyerekjátékok kicsit másként

Ha nem egy szokványos elrendezésben gondolkodunk, akkor kialakíthatunk akár egy gyerek kertet is, és abban helyezzük el a megfelelő funkciókat, mint a hinta, csúszda, homokozó, kunyhó, libikóka, kis asztal, pad a szülőknek stb.
Ezt ne egy füves térre rakjuk. Ezen kívül jó ha van neve, konkrét lehatárolása és legyenek benne NÖVÉNYEK! Legyen az a gyerekek kertje ehető növényekkel és virágokkal.

 

Kerti gyerekjátékok helyett

Sokszor azt gondoljuk, hogy a gyerek csak játszani akar, holott a többségük nagyon szeret segíteni. Szeretik, ha be vannak vonva felnőtt tevékenységekbe. Ilyen lehet a kertészkedés is. Legyen nekik is kisméretű szerszámuk, kerti eszközük, és egy kisebb terület, valahol a kerti játékok közelében, ahol ők gondozhatják a növényeiket. Ültethetünk együtt zöldség, gyümölcs palántákat, de akár fűszernövényeket is. Meglepően nyitottak és érdeklődőek a természet iránt, még az egyébként “gépfüggőnek” titulált gyerekek is, könnyen átveszik a felnőttek lelkesedését.

 

kerti gyerekjatekok2

Némi fantáziával nagyon izgalmas és megunhatatlan kerti gyerekjátékokat tudunk elhelyezni az udvaron. A legtöbb játszótéri elem, mint a hinta, mászóka, homokozó házilag is könnyen összeszerelhető, telepíthető, ritkán igényelnek komolyabb előkészítést.
Ha mégsem boldogul, keressen minket bátran, akár online is és segítünk a kerti feladatok elvégzésében, vagy a karbantartás, de akár a tereprendezésben is.

Telefonon itt tud elérni minket: 06 20 572-1788