Általában már eleve aszerint veszünk karnist, hogy hova tudjuk fogatni, hisz rendszerint különböző  típusú karnist kell választani, ha az oldalfalba vagy ha a plafonba fogatjuk őket. Tapasztalataink szerint azonban a karnis felfúrás nem mindig egyszerű.

karnis felfurasa

Problémák a karnis felfúrása során:

 • “gyenge a plafon”, alig van mihez fogatni – főleg régebb építésű társasházakban nehezen behatárolható, hogy hol lesz jó a furat
 • nem tudni, pontosan hol helyezkedik el az áthidaló az ablak fölött. Nem mindegy, hogy betonba fúrunk, vagy mellette téglába, netán csak habarcsba.
 • vasat fog a fúró. Ilyenkor többnyire el tudunk menni a vas mellett, de lehet olyan eset, amikor ez nem kivitelezhető. Ekkor odébb kell tenni a karnist egy kicsivel.

 

Ezeket el kell dönteni a karnis felfúrása előtt

 

Némely döntésünk a karnis típusát is befolyásolja, nem csak a helyét. Így jobb az összes lépést még vásárlás előtt végiggondolni:

 • hány függönyünk lesz egy karnison? 1-2-3? 
 • milyen anyagból lesznek a függönyök? – figyelni kell az anyag súlyára is, ugyanis némely karnis például csak organza könnyedségű anyag megtartására alkalmas belibbenés nélkül.
 • milyen hosszúságú függönyt fogunk feltenni? – ettől is függ, mennyire kell közel tenni a függönyt az oldalfalhoz. 
 • letakarhatja-e a függöny a radiátort? – nyáron előny is lehet, de télen még a legvékonyabb anyag is lefogja egy kissé a meleg levegő áramlását.

 

Ha eldöntöttük, alaposan átgondoltuk, hogy milyen függönyt szeretnénk, válasszuk ki azt a  függönyhöz illő karnist, aminek a felfogatása is megoldható.

 

Karnis felfúrásának lépései

 

 1. Nézzük meg, hogyan mutat a karnis a leendő helyén! Tartsuk oda, most még nem késő módosítani. Vízszint – derékszög ellenőrzéséről se feledkezzünk meg!
 2. Jelöljük meg a furatok helyét.
 3. Vizsgáljuk meg, minden jelölt hely alkalmas-e a fúrásra.
 4. A fal típusának megfelelő fúrószárral fúrjuk ki a lyukat. Tegyük bele a furatba a megfelelő méretű tipliket.
 5. Csavarozzuk be a karnist a helyére (és máris lehet feltenni a függönyt).

 

Alapesetben a karnis felfúrása egy gyorsan elvégezhető feladat, ha minden a tervek szerint halad. Ha nem, akkor jöhet némi leleményesség, hogyan lehet megoldani a lehetetlent; vagy esetleg kezdhetünk neki a fal javításnak.

 

Nézze meg, mivel fogatja fel a karnist!

 

Szinte a legtöbb karnishoz adnak csavarokat. Mi általában nem ezeket használjuk, és garanciát is csak a Fisher csavarokkal rögzített dolgokra vállalunk.
Bátran szóljon nekünk, ha segítségre van szüksége a karnis felszereléséhez – kényelmesen, akár online is megrendelheti ezermester szolgáltatásunkat.

Telefonon is hívhat minket: 06 20 572-1788