Segíteni szeretnénk eligazodni a karácsonyfa talpak világában. Létezik a klasszikus, a hagyományos, a vicces, a biztonságos, a minimalista…. karácsonyfa talp. Ha még nem szerzett be egyet sem, irány egy közeli barkácsbolt, vagy műszaki áruház. Ha szerencsés a fa vásárlással együtt is meg tudja venni. Néhol akár még rá is teszik a karácsonyfa talpat a fenyőre. Lehet picit drágább így a karácsonyfa talp, de nem kell érte külön járni (idő, és energia megtakarítás).

 

Karácsonyi hangulatú karácsonyfa talp

Kutatásom közben ez a “szánkó” karácsonyfa talp fogott meg leginkább:

karacsonyfa talp szanko1

Valószínűleg stabil, igazi karácsonyi hangulatot áraszt. Szinte már látom a szánkóra tett, masnival átkötött ajándékokat:) Azt írják róla, hogy 1,7 méteres magasságig stabil. Ez kisgyerek mellett különösen fontos. Még az átmérője is elég nagy: 6 cm – nem sokat kell faragni a fa törzséből.

 

Vas karácsonyfa talp

Sok háztartásban még a vasból házilag hegesztett karácsonyfa talpak kerülnek elő karácsonykor, vagy ezek bolti változatai:

karácsonyfa talp vas

Tapasztalatunk szerint ez csak kisebb magasságú fát képes megtartani, mivel szűk az átmérője (nincs róla adat), és csak kis szakaszon fogja a fa törzsét. Az “extra” karácsonyfa talp verzióban lehet egy vagy több csavarral megszorítani a fa törzset a nagyobb stabilitásért, de kisgyerek rángatása esetén ez mit sem ér, talpával együtt borul fel a fa;)

 

Vízzel tölthető karácsonyfa talp


A praktikus, kevés faragást ígérő talpak sok helyen beszerezhetőek, különböző árfekvésben.

 

Prémium kategóriás víztartályos karácsonyfa talp

 

karácsonyfa talp premium viztartalyos1

Ez már valami csoda talp:  csak beletesszük a fát, vékonyat – vastagat, amit épp beszereztünk, rálépünk egy pedálra és készen van!
Beépített vízszintjelzővel segít a fa egyenesen állításában. Ezen kívül igen sok biztonsági kiegészítéssel elláták, többek közt a borulás ellen is. Simán megtart egy 3 méter magas karácsonyfát, és 12 cm törzs átmérőig faragni sem kell. A leírásból úgy tűnik, vízzel kell feltölteni, ez adja az ellensúlyt.

 

Alap kategóriás víztartályos karácsonyfa talp

Az előzőleg bemutatott vizes változat pénztárca barátabb kivitele. Igaz, ebbe már csak 2 méteres fát ajánlanak.

Szóval a karácsonyfa talpak igen sokféle kivitelben kaphatók.

Legegyszerűbben a vizes karácsonyfa talpba lehet betenni a fákat, mivel ott talán nem kell faragni.

 

De mi van akkor, ha már van otthon karácsonyfa talp, és abba bizony faragni kell?!

Laci tanácsa: ne bontsa ki az összekötött karácsonyfát!  Minden oldalról egyenletesen kell faragni, gépet is igénybe lehet venni. Ha csak egy kicsit kell faragni, akkor legjobb megoldás a balta. Jó szolgálatot tehet még a gyalu is. Próbálják ki!

Ha ezzel készen vagyunk, jöhetnek a díszek! 🙂

Kellemes Ünnepeket kívánunk!