Sokszor van úgy, hogy a konyhában nem folyik le rendesen a víz, elzsírosodik a lefolyócső vagy a szifon, ezáltal szűkül a keresztmetszete és egyre nehezebben, majd egyáltalán nem folyik le a víz!

így előzzük meg a dugulás.

Így előzzük meg a dugulást!

Ilyenkor próbálunk különféle trükkökhöz folyamodni. Van aki az ecet szódabikarbóna kombóra esküszik, más egy jól bevált lefolyó tisztító folyadékra, van aki ilyenkor már dugulás elhárítót hív és spiráloztat, de azért tudni kell a legjobb itt is mint mindenben a megelőzés. Egy olcsó és gyors megoldást mutatok a megelőzésre.

Hogyan is tegyük ezt:

  1. Először is öntsünk egy kevés mosogatószert e lefolyóba
  2. Majd dugjuk be a dugót, ha kéttálcás a mosogatón akkor mindkettőt
  3. Engedjünk olyan forró vizet a mosogatóba, hogy a dugót majd ki tudjuk húzni
  4. Amikor a megtelt, gyors mozdulattal húzzuk ki a dugót, ha kéttálcás a mosogatónk mind a kettőt egyszerre vagy gyorsan egymás után

Ezt a feladatot minden hónapban legalább egyszer el kell végezni, így megelőzhetjük a lefolyó vezeték elzsírosodását. Nekem ezt nagyon sok éve egy vízszerelő ajánlotta, még mosogatószer nélkül. Ezt továbbfejlesztve zsíroldás miatt tettem hozzá a mosogatószert és nálam működik. Több, mint 15 éves a lefolyó és jelentem soha nem volt dugulás, de még olyan sem, hogy nehezen folyt volna le a víz.

Ezek után érdemes kitisztítani a mosogatót is, nálam ez a bevált és olcsó módszer a takarításra:

  1. Szórjon szódabikarbónát a mosogatóba és egy nedves szivaccsal törölje át az egészet
  2. Spricceljen 1:1 arányban vízzel hígított ecetet a tálcába
  3. Vízzel öblítse le és törölje szárazra
  4. Tegyen egy csepp olajat papírtörlőre és törölje át vele mosogatótálcát