Az utóbbi években egyre melegebb nyarakat vagyunk kénytelenek átvészelni, nemrégiben még az országos hajnali melegrekord is megdőlt.

Hogyan éljük túl a hőséget? Akinek van légkondija, annak könnyű, csak egy gombnyomás és már hűl is a lakás. Mit tegyen viszont az, akinek nincs légkondija? Vagy mit tegyen az, akinek van, de nem akarja állandóan járatni, mert túlságosan szárítja a levegőt és a környezetre is káros hatással van?

A leghatásosabb módszerek kétségkívül a leglassabbak, legidőigényesebbek is. Egy precíz, legalább öt centiméteres hőszigeteléssel tehetünk a legtöbbet az ügy érdekében, de ha családi házban lakunk, érdemes elgondolkozni egy hosszabb távú megoldáson is.

A faültetés, gondozás sok időt és figyelmet követel, viszont néhány, megfelelő helyre ültetett, erős lombozatú fa képes lehet úgy beárnyékolni házunkat, hogy később a hőmérsékletkülönbség érezhető lesz! Lakásban ezt a funkciót egy kevésbé elegáns és természetes sötétítő fólia is betöltheti.

A növények beltéren is segítségünkre lehetnek, ugyanis a zöldek folyamatosan párologtatnak, ezzel lehűtve maguk körül a levegőt. Nyilvánvalóan közel sem működnek olyan hatásfokon, mint egy légkondi, de egy próbát megérnek, már csak az esztétikum kedvéért is.

Ha egy-két dologra minden nap odafigyelünk, akkor akár tartósan is hűvösebb maradhat a lakásunk. Rendkívül fontos a szellőztetés megfelelő időzítése: kizárólag az esti, éjszakai és hajnali órákban szellőztessünk, nappal ugyanis csak beengedjük a meleget. Ügyeljünk a háztartási gépek és egyéb elektromos eszközök használatára is, mivel azok nagy többsége is érezhetően hőt termel!

Végezetül álljon itt egy két trükk is, ha semmi nem válik be és már minden kötél szakad.

Sokak számára biztosan nem hangzik túl vonzóan ebben a nagy hőségben, de egy forró zuhany vagy fürdő csodákra képes! A lakás természetesen nem lesz ettől hidegebb, de felhevült testtel garantáltan hűvösebbnek, elviselhetőbbnek fogjuk érezni legalábbis egy darabig.

Ha a forró fürdőre nem vállalkozunk, akkor folyamodhatunk akár egy másik bevett módszerhez is, és egy csuklóra kötött hidegvizes kendővel hűthetjük magukat.