Ha nem indul az autó, és az akkumulátor töltése sem segít, nincs más megoldás, mint az akkumulátor csere. Azt gondolnánk, hogy nincs más dolgunk, mint egyszerűen kivenni a régi aksit, és az újat betenni a helyére.

Ez tulajdonképpen igaz is, azonban ennek a műveletnek akadnak nehézségei. Mindenképpen csak akkor érdemes nekiállni, ha tudjuk is mit csinálunk. Az akkumulátor csere komoly dolog, akár balul is elsülhet, ha nem értünk hozzá!

akkumulator-csere

 

Autó akkumulátor csere – az akkumulátor szerepe

Az autó akkumulátorának szerepe, hogy árammal lássa el az elektromos berendezéseket. Nélküle nem tudnánk beindítani járművünket, és nem tudnánk járó motor nélkül például a rádiót sem hallgatni. A legfontosabb szerepe azonban a motor beindításában van. Ha a generátor működik az autóban, az akkumulátornak a motor beindításáig van szerepe. Utána a generátor gondoskodik az aksi töltéséről, és az elektromos berendezések üzemeltetéséről. 

 

A tárolt áramot kémiai reakció útján adja le. Minden akkumulátornak van egy pozitív, és negatív pólusa. A pozitív és negatív pólushoz tartozó lemezek kénsav és víz keverékébe merülnek. Amint az akkumulátorra csatlakoztatunk egy elektromos berendezést, az áramkör záródik, és áramot ad le a csatlakoztatott berendezésnek.  

Az akkumulátorok folyamatosan kisülnek, vagy töltődnek. A kisülés akkor történik, ha valamely berendezésnek áramot ad le, és töltődik, amikor a generátor megfelelően működik. 

 

Az akkumulátor teljes kisülése (lemerülése) esetén nem tud leadni megfelelően erős áramot a járművünknek. Ebben az esetben még nem feltétlenül szükséges az akkumulátor csere, először mindenképpen érdemes megpróbálni feltölteni azt. Egy teljesen kisült akkumulátort is feltölthetünk. Minél többször tudunk egy akkumulátort teljesen kisütni és feltölteni, annál hosszabb az élettartama. Ezt hívják ciklusállóságnak. Előbb utóbb sajnos mindegyik kimerül, így az akkumulátor cseréje szükséges lesz. 

 

Akkumulátor csere autóban – nem mindegy hogyan!

akkumulator-csere-2

Az akkumulátor cseréje látszólag egyszerű, de csak annak, aki tudja is, hogy mit csinál. A cseréhez jónéhány szerszámra is szükség lesz, ráadásul jó eséllyel több burkolati elemet is el kell távolítani a motortérből, mire hozzáférünk az akkumulátorhoz. Gyakran szinte hozzáférhetetlen helyeken van rögzítve, így megfelelő méretű csőkulcsra biztosan szükségünk lesz.

 

Első körben fontos tudni azt, hogy autónkban milyen aksit használjunk. Ezt az autó gépkönyvében megtalálhatjuk. Többféle áramforrás is alkalmas lehet az autónkba, érdemes utána nézni, hogy melyik számunkra a legjobb választás.

Az akkumulátor cseréjénél nem mindegy, hogyan távolítjuk el a sarukat. Teljesen véletlenül zárhatjuk az akkumulátor cseréje közben az áramkört, akár egy villáskulccsal, ami a kezünkben van. 

Ne legyenek illúzióink; a kisülés és az áramleadás ebben az esetben is meg fog történni. A rádió, vagy önindító helyett mi magunk leszünk az áramfelvevők. Jó esetben csak egy kellemetlen emlék marad az akkumulátor csere, de rosszabb esetben komolyabb problémát is okozhat a nem várt áramütés.

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról is, hogy az akkumulátor kénsav és víz elegyével van feltöltve. Ha ez kifolyik, vagy arcunkba fröccsen, az nagyon komoly következményekkel járhat! 

 

Ha nem biztos abban,  hogy hogyan csinálja, vagy nem rendelkezik hozzá megfelelő szerszámokkal, örömmel segítünk az  akkumulátor csere elvégzésében

Hívjon minket még ma!  06 20 572-1788

 

Képek:

https://shop.advanceautoparts.com/r/car-projects/how-to-change-car-battery

https://di-uploads-pod1.dealerinspire.com/depaulachevy/uploads/2015/09/Car-Battery-Installation.jpg