A szép gyep nem csak álmodozás, manapság megvalósítható szinte bármilyen kertben. Viszont ahhoz, hogy szép is maradjon, rendszeresen gondoznunk kell a füvet. Ezalatt nemcsak a fűnyírást értjük, hanem megfelelő időközönként, hanem a gyep szellőztetését is el kell végezni.

gyep szelloztetese

 

Miért kell gyep szellőztetését végezni?

A füvet nem egy évre vetjük, és ahhoz hogy szép és tartós pázsitunk legyen szellőztetni is kell a gyepet, mert természetes folyamat, hogy a termőföld felső rétege összetömörödik és a fűnyírás után visszamaradt nyesedéktől és egyéb elhalt növényi szálaktól sem tud jól szellőzni. Ezért nem tud bejutni a csapadék, a tápanyag kellő mértékben, így a gyep foltos lesz, kisárgul, helyenként akár mohásodni is elkezd.

 

Mivel végezzük a gyep szellőztetését?

Nem kell csoda-eszközökre gondolni, a ház körül megtalálható kerti szerszámokkal is el lehet végezni a feladatot, legfeljebb kicsit lassabban haladunk.

Gyep szellőztetése hagyományos eszközökkel

Kisebb kertekben megoldható a gyep szellőztetése egyszerűbb házi eszközökkel is. Egy erősebb lombseprő, hegyesebb végű gereblye, és ezzel alaposan – erősen át kell fésülni a gyepet. Így a lerakódott, elhalt növények maradványait fellazítjuk, majd összegyűjtjük.

Ha már nagyon le van tömörödve a föld, és a gereblyézést kevésnek érezzük, akkor célszerű még villával átszurkálni a gyepet. 10-15 centinként ha van egy villanyom, az már jó lesz.

Fontos, hogy amit fellazítunk, azt gyűjtsük is össze. Ezzel a mohásodást is megelőzhetjük.

 

Speciális gyepszellőztető gépekkel

Ha nagyobb területről van szó, és gyorsabban akarunk haladni, akkor a késes gyepszellőztető ajánljuk. Durvábban felszaggatja a gyökereket is, mint a gereblyézés, de emiatt nem kell aggódni.
Ha van rá lehetőség, a gyűjtőkosaras fűnyírót toljuk végig a gyepen, és azzal gyorsan és alaposan össze lesz szedve az elhalt réteg.

 

A gyepszellőztetés ideje

Indokolt esetben akár évente kétszer is el lehet végezni a gyepszellőztetést:

  • tavasszal az első fűnyírást követően,
  • augusztus végén, vagy kora ősszel.

A gyep szellőztetése is kötelező kerti munka a gondos fűnyírás után.

 

Ha Önnek nincs hozzá eszköze vagy esetleg ideje, ezermester csapatunkat már online is lefoglalhatja fűnyírásra, fűkaszálásra és gyep szellőztetésére is.

Telefonon pedig itt tud elérni minket: 06 20 572-1788