Ezer és még több megoldást találhatunk szinte bármely lakberendezési magazinban a függöny ötletek konyhába témakörben. Azt hiszem itt tényleg csupán a képzeletünk és a pénztárcánk szab határt, hogy milyen függönyt választunk. 

 

Anyagban, felszerelés módjában és kinézetben is rengeteg konyhai függöny ötlet létezik, nekünk csupán ki kell választani a számunkra leginkább megfelelőt.

 

Milyen szempontok szerint válogassunk a konyhai függöny ötletek közül? 

  • Azt gondolom a legfontosabb, hogy könnyen tisztítható legyen (akár van kisgyerek a konyhában, akár nincs). Jó ha a konyhai függöny anyaga bírja a magasabb hőfokon történő mosást, így a makacsabb, zsíros, párásodásból eredő lerakódások is eltávolíthatók. 
  • Ha a konyhánk sötét, akkor mindenképp fényáteresztő anyagból készüljön a függöny, hisz elég sok időt töltünk ott.
  • Szükség esetén egy konyhai függöny takarjon a kíváncsi tekintetek elől is.
  • Ha kell a nyári napsugarak elől is védjen.

 

Függöny ötletek konyhába – a klasszikus vitrázs

fuggony otletek konyhaba vitrazs

Egyik legnépszerűbb és kissé talán régimódi hangzású a konyhai vitrázs függöny, de ennek nem kell így lennie! Modernebb anyagokból, újabb konyhákba is tökéletes megoldás lehet. Elrejt a kíváncsi tekintetek elől (magasságtól függően) de az üres felső részen elég fény tud bejutni a konyhába. Így lehet akár vastagabb, sűrűbb szövésű anyagból is készíteni.
Karnis helyett ekkor elég egy vitrázs rudat felfogatni, amit a falba vagy nyílászáró profiljába egyaránt be lehet fúrni, az ablak beépítésétől függően, ahol van elég hely. Arra is ügyeljünk, hogyha buktatjuk az ablakot, akkor célszerűbb az alsó részeken is pálcával rögzíteni a függönyt az ablakhoz, így nem lóg be.

 

Függöny ötletek konyhába – hagyományos fazon

fuggony otletek konyhaba

Az elhúzós, sima függöny esetén a legjobb, ha fényáteresztő anyagból készül. Ha közel van a pult dolgosabb részéhez, esetleg a mosogatóhoz, akkor mindenképpen strapabíró anyagból legyen a konyhai függöny, kivéve ha nincs nagy forgalom és élet a konyhában. 

Kihívás lehet ez esetben, hogy hol legyen a karnis, és milyen típus illik legjobban a konyhához, de ezt mindig az adott konyhaablak elhelyezkedése határozza meg.

 

Függöny ötletek konyhába – római roló

fuggony otletek konyhaba romai rolo

Igen látványos, mondjuk kisvirágos dekorral, vagy éppen minimalista – hófehér római roló típusú függönnyel is gyakran találkozhatunk konyhákban. Első ránézésre komplikáltnak tűnik a tisztítása, de a legtöbb konyhába is szánt római roló egyszerűen szétszedhető: a merevítést szolgáló pálcikákat ki lehet venni, majd mosás és vasalás után visszahelyezni, a zsinórokat megigazítani, és újra mehet vissza az ablakra. Felszerelése is könnyű, gyakran csak két kis akasztóra van szükség, amire fel lehet akasztani ezt a függönyt (ha tartozik hozzá vastagabb felső pálca).

 

És ha valamiért nem lehet függönyt feltenni a konyhába?

Előfordul, hogy a tűzhely túl közel van az ablakhoz, de szerencsére nincs szükség a függönyre, mert nem frekventált területre néz az ablak, és a belső dizájn is elbírja, hogy “csupaszon” marad az ablak. Ekkor ne erőltessük a függöny felszerelését, már csak biztonsági okokból sem.

Ha mégis szeretnénk valami lágyságot, színt a konyhába, és ezt csak a függönnyel tudjuk megvalósítani, akkor az ablak felső részére tegyünk drapéria jelleggel egy kis díszítő függönyt.

 

Tipp: ha semmilyen módon nem tudunk függönyt felrakni, de meg kell oldani, hogy ne lássanak be, akkor jöhet az öntapadó ablakfólia. Van aki vékonyabb – vastagabb csíkokat ragaszt fel, míg mások az ablak alsó részét telibe fóliázzák – ami adott körülmények között a legpraktikusabb. Jó minőségű fólia esetén kiválóan bírja a konyhai meleg zsíros gőzt, jól tisztítható.

 

Ha már megvannak a függöny ötletek a konyhába, akkor már csak a felszerelésük van hátra. Egy vitrázs pálca felrakása nem kíván általában nagy szakértelmet, sima szeg, vagy pici derékszögbe hajlított csavar is megtartja a könnyebb függönyöket (a ragasztás nem ajánlott, mivel az csak ideig – óráig tart).

A bonyolultabb, nehezen elérhető helyekre felszerelendő karnisokkal keresse bátran ezermester csapatunkat.

Hívjon minket még ma!  06 20 572-1788