Bosszantó, mikor a szép, mázas kerámia járólap, vagy csempe sérül. Sokan rögtön cserélnék az egész lapot, de előtte érdemes átgondolni, hogy a felpattant csempe javítása szóba jöhet-e. 

felpattant-csempe-javitasa

Ha a lap eltörik, vagy nagy darab törött ki belőle, akkor csak a sérült elem cseréje lehet a megoldás. Ha csak egy kisebb sérülés keletkezett a felületén, csak a mázas, felső réteg sérült, akkor a javítása jó eséllyel szinte észrevehetetlenül megoldható. 

 

Miért fontos a felpattant csempe javítása?

A felpattant csempe, vagy járólap esztétikailag nem mutat jól. Ha olyan kicsi a sérülés, hogy más számára észrevehetetlen is, mi tudjuk, hogy a sérült csempe javítása elmaradt. A tekintetünk újra és újra a sérülésre fog kalandozni. A takarítás is nehezebb lesz, a sérülés helyén egy kis mélyedés keletkezik, amelyben előszeretettel rakódik majd le a kosz. 

 

Ha a sérülés a padlólapon van, akár balesetveszélyes is lehet. A felpattant csempe széle éles, amely könnyen felsértheti a lábunkat, vagy megvághatja kezünket. A lyukas zoknik is megszaporodhatnak, ha a felpattant csempe javítását, vagy a sérült lap cseréjét nem végezzük el rövid időn belül.

 

Felpattant csempe javítása csempejavító tapasszal

Ha a felpattant csempét javíthatónak látjuk, azaz nem nagy a sérülés és nincsen elrepedve az egész lap, a következő kellékekre lesz szükségünk a javításához:

  • Csempejavító tapasz
  • Finom szemcsézetű dörzspapír (smirgli)

A kipattant részbe dolgozzuk bele a javítótapaszt, majd hagyjuk megszáradni. Miután megszáradt, a dörzspapírral csiszoljuk síkba. Ezután bármilyen színre lefesthető a felület. 

 

Felpattant csempe javítása bútorjavító viasszal

A bútoroknál használt olvasztott bútorjavító viasz használata is megoldást jelenthet a felpattant csempe javítására. Ennek előnye, hogy a bútorok is több színben készülnek. A viasz használata több lehetőséget kínál arra, hogy a kipattant csempe javítása kevésbé legyen észrevehető, a javítás színe kevéssé üssön el.

 

A javítás valamelyest mindenképpen látható lesz, bármelyik módszert is válasszuk, cserébe azonban  jóval egyszerűbb a felpattant csempe javítása, mint a teljes lap cserélése. 

 

Mi a teendő, ha a felpattant csempe javítása nem megoldható?

A felpattant csempe javítása házilag is könnyen elvégezhető egy kis barkácsolással. A lap cseréje azonban már jóval több szerszámot, és szakértelmet igényel, mint sérült csempe javítása. 

  • A sérült lap fugázását el kell távolítani, ügyelve arra, hogy a szomszédos lapok ne sérüljenek. 
  • Ezután el kell távolítani a törött lapot. 
  • Az alatta lévő felületet elő kell készíteni az új lap leragasztásához, azaz el kell tüntetni az odaszáradt csemperagasztót. 
  • Ezután az új lapot kell felragasztani úgy, hogy az a többivel síkba legyen, majd következhet a csempe fugázása.  

 

Célszerű az ilyen esetekre már a lap megvásárlásakor felkészülni, és néhány darabbal több lapot venni, hogy legyen mivel pótolni a sérül darabokat. Ugyanolyan csempét szinte lehetetlen vásárolni, és ha egy egész lap elüt a többitől, az bizony sokkal jobban észrevehető lesz, mint a sérült csempe javítása után észrevehető nyomok.

 

Ha a felpattant csempe javítása, vagy a lap cseréje terén segítségre szorul, kérjen tőlünk időpontot és örömmel segítünk!

Hívjon minket még ma!  06 20 572-1788 vagy rendelje meg a munkát online!