A csempe javítása, pótlása egyszerűbb feladat mint gondolnánk, csupán neki kell kezdeni. Természetesen az sem hátrány, ha van otthon pótcsempénk, a felszedett, leesett lapokat nem lehet visszatenni. Jellemzően van rajtuk ragasztó, amit általában nem lehet sérülés nélkül levenni.

csempe javitas

Nézzük milyen esetekben kell csempét javítani.

 • ráesett valami nehéz tárgy
  • ha rosszul volt, “kevés anyaggal” lerakva a csempe vagy járólap, akkor meg is repedhet
  • jellemzően csak felületi sérülés keletkezik rajta, megpattan a felső réteg, és kisebb vagy nagyobb lyuk lesz a csempén
 • csőtörés volt, és a nedvesség hatására a fal ledobta a csempét
 • még nem állt be az új építésű ház, mozog a szerkezet, megrepedt a csempe
 • nem megfelelően lett letéve a padlóra a csempe vagy járólap
  • megrepedt – nem megfelelő diletálás, főleg padlófűtés esetén
  • kevés ragasztóval lett letéve, ekkor kopogóssá válik, először csak a fugák esnek ki, majd a mozgás és terhelés hatására szintén repedhet

 

Csempe javítás a falon

 1. Le kell szedni a sérült, reped csempét a falról:
  1. van amikor elég kissé alányúlni üthető csavarhúzóval és le lehet szedni
  2. erősebb kötés esetén a fuga mentén körbe kell vágni gyémánt vágóval, hogy a szomszédos ép csempék ne sérüljenek, és csavarhúzóval vagy vésővel leszedni a csempét. Ha nagyon erősen tart még a ragasztás, akkor a közepéről kiindulva törjük meg a csempét.
 2. Miután leszedtük a sérült csempét, meg kell tisztítani a helyét, le kell szedni az összes ragasztó maradványt, és portalanítani kell.
 3. Kenjük be csemperagasztóval a felületet és illesszük be a csempét. Függőleges felületen valószínüleg szükség lesz fugakeresztre, hogy a csempét a helyén tartsa.
 4. Hagyjuk kb, fél óráig száradni.
 5. Ha száradt egy keveset, akkor óvatosan ki lehet fugázni.
 6. Terhelést ne kapjon a következő 24 órában a frissen csempézett felület.

 

Nyilván ha a csempénk már eleve hiányzott a falról, akkor rögtön a kettes lépéssel kezdünk, itt is vigyázva, hogy a szomszédos csempék ne sérüljenek.

 

Csempe javítás a padlón

A lépések ebben az esetben is megegyeznek a fali csempe javításával. Kisebb eltérés a száradási időben lehet. A padlóra ragasztott csempe beton felülettel érintkezik, ami nagyon gyorsan kiszívja a nedvességet a ragasztóból, ezért ide kicsit hígabb ragasztó anyagot kell bekeverni.

Ekkor sem szabad a felületet 24 óráig terhelni.

 

Nem bonyolult dolog a csempe javítása, de jól jön hozzá egy pici szakértelem. És elkapkodni sem kell, ha házilag vág bele, haladjon inkább apró lépésekben. Ha nincs ideje vagy kedve a csempe javításnak nekiállni, keresse ezermester csapatunkat akár online is.

Vagy hívjon minket még ma!  06 20 572-1788