Új konyha és fürdőszoba tulajdonosok rémálma a csempe fúrása. És nem ok nélkül.
Elkészült az áhított csempe burkolat, de fel kell fúrni a konyhába:

 • a mágneses késtartót,
 • az akasztó rudat,
 • a fogast, stb…,

a fürdőszobába:

 • a törölközőtartót,
 • a wc papír tartót,
 • zuhanykabint,
 • tükröt.
 • polcokat, stb…

Csempe furasa

Természetesen elvárás, hogy a felfúrásra váró tárgyak jó helyre kerüljenek, és a csempe sértetlen maradjon fúrás közben, ne repedjen a máz, ne pattanjon meg a felső réteg,

 

Nagyon sokat fúrunk, újonnan felrakott csempébe is. Ekkor minden esetben várni kell néhány napot, hogy tökéletesen megszáradjon a csemperagasztó és a fuga is! A fugázás után elég 24 órát várni.

 

A csempe fúrása nem bonyolult dolog, némi odafigyeléssel, megfelelő szerszámok használatával otthon is el lehet jól végezni.

 

Csempe fúrásának lépései

 1. Pontosan ki kell jelölni, hová kell fúrni! Kell hozzá a felfúrandó tárgy, vízmérték, mérőszalag és valami jelölő, ami fog a csempére.
  Amikor jónak érezzük a lyukak helyét ellenőrizzük le még egyszer! Senki sem szeretne felesleges lyukakat a csempébe, akár új, akár régi.
 2. A leendő lyuk helyét elő kell készíteni, hogy a fúró ne csússzon el. Ezen múlhat a pontos lyukfúrás, ne hagyja ki! Sok helyen a pontozós megoldás javasolják, mi ellene vagyunk, mert repedhet a csempe felülete! Helyett inkább egy akkus fúróval, alacsony fordulaton “előlyukat” fúrunk egy vékony vídia fúrószárral.
  Speciális fúróval kell a csempe fúrását végezni, mert csak ez a típus tudja átfúrni a csempét.
 3. Válassza ki a tiplihez megfelelő méretű vídia fúrószárat.
 4. Az előzőleg kifúr pici lyukat fúrja át a vídia fúróval, lassan, óvatosan kezdjen fúrni, az ütvefúrót mellőzve legalább addig, míg áthalad a csempén.
 5. És elkészült a csempébe a lyuk. Figyeljen, hogy a tipli hosszánál csak picit fúrjon mélyebb lyukat.

 

Csempe fúrása a széleken

A csempe közötti fugák, és csempe sarkok a kényes területek a csempe fúrás közben. De bátran lehet ide is lyukat fúrni, ha a csempe jól van felragasztva, a fugázás is kellő alapossággal történt és ki van száradva a felület. Itt még inkább érvényes az előfúrás alacsony fordulattal szabálya.

 

Tipp: Csempe fúrása előtt mindig körültekintően nézze át, a furatok leendő helyét, nehogy víz, vagy villany vezetéket fúrjon el. Villanyt esetében keresődetektorra be lehet mérni, hogy ne menjen villanyvezeték a háttérben.

 

Ha úgy érzi, mégsem kezd neki az új fürdőszoba “szétfúrásának”, keressen minket akár online is, és elvégezzük Ön helyett a csempe fúrást.

Telefonon itt tud elérni minket: 06 20 572-1788