Ön hogyan tudna jellemezni egy beépített kandallót? Gyönyörű és hangulatos? Meghitt és családias? A filmekben is jól mutatnak, és amikor a főszereplő rádob egy hasáb fát, majd lekuporodik mellé, a hátára terít egy plédet és belekortyol a forró csokoládéjába, arra vágyunk, hogy bárcsak mi is megtehetnénk mindezt. Bárcsak lenne egy hangulatos és modern beépített kandallónk. Ám a filmvásznon egy valamit sosem mutatnak: a tisztántartási procedúrát és a karbantartást.

Jó odaülni a tűz elé, és felmelegíteni hideg végtagjainkat, ám az már kevésbé, amikor a fatartóra siklik a tekintetünk és szomorúan tapasztaljuk: nincs bent fa. Csak néhány vékony darabka és poros kosz jelzi, hogy valaha az a tartó még tele volt hasábokkal. Érdemes tehát egy kis kézi seprűt és lapátot a kandalló mellé készíteni, mert rendkívül gyakran kell majd használnia.

Emellett persze a fa porol, a tűzhely kormol, így a körülötte lévő bútorokat biztosan nagyobb gyakorisággal kell majd takarítania. Emiatt nem a legjobb ötlet világos falakat választani és világos, bőr ülőgarnitúrát tenni a közelébe.

A másik kellemetlen dolog a füstszag. Bizony nemcsak az égett fa aromás illata lengi be a szobát, hanem gyakran a füst is. Ez hosszú távon beissza magát a falakba és a bútorokba, így gyakrabban kell a frissítő festésen is gondolkodni.

A legnagyobb ellenség mégis a hamu. A kandallót folyamatosan takarítani kell, ha megtelik a hamutartály, azt ki kell üríteni. Ha kukászsákba önti, porolhatja utána a lakást, ám ha kiviszi az udvarra és ott üríti ki, akkor még a végén szétszórja az egész házon. Pont a hamu, a kosz és a por – na meg a tűzveszély – miatt nem szabad szőnyeget tenni a kandalló közelébe.

És persze akkor még nem beszéltünk a karbantartásról, a kémény folyamatos kormolásáról, sőt a füstcsőnek és a csatlakozónak is tisztának kell lennie. Ezt azonban nem egyszerű kivitelezni, tehát ilyenkor a legjobb, ha kéményseprőt hív, hogy elvégezze a szükséges munkálatokat.

Ezeknek a tényeknek a fényében érdemes dönteni arról, hogy áldás vagy átok a beépített kandalló. Valóban hangulatos, valóban gyönyörű, ám nem kis munka van vele. Mérlegeljen, mielőtt belevág!