Zuhanykabin beépítés és javítás

Sokan kérdezik montanában, hogy érdemes-e zuhanykabint beépíteni? Van aki a kádját cserélné át! Zuhany vagy kád? Nehéz ezt megmondani. Mindenki próbálja meg a saját igényei alapján eldönteni. Van mindkettőnek előnyei illetve hátrányai is. Aztán még egy fontos dolog, hogy épített zuhany vagy tálca? Zuhanykabin vagy zuhanyfülke? Ezeket minden esetben el kell dönteni mielőtt választunk. Legyünk körültekintőek, mert nem egy 1-2 hónapra csináljuk. Akár a kád akár a zuhanykabin mellett döntünk a kivitelezés mindenképp igényel szakértelmet, utánajárást.

Zuhanykabin beépítés-javítás házilag is megoldható? Természetesen igen. Megmutatjuk hogyan:

Zuhanykabin vagy fürdőkád?

Zuhanykabin vagy fürdőkád? Gondoljuk át mielőtt döntenénk!

Először is egy fontos fogalmat szükséges tisztázni, mégpedig azt, hogy mi a különbség a zuhanykabin és zuhanyfülke között.

A zuhanyfülke egy előre elkészített zuhanytálcára szerelt, zárt fülke, előre meghatározott méretekkel. Van oldalfala, hátfala is. Az újabb változatoknál beépített rádióval, masszázspanelekkel kialakítva. Ez a hidromasszázs zuhanykabin. Amire viszont figyelni kell ebben az esetben, hogy szükséges a megfelelő működéshez az egyenletes víznyomás, a nem túl kemény víz.

Zuhanykabinként használjuk azt a kifejezést, amikor nincs zuhanytálca, hanem burkolólappal van kialakítva a zuhany alja vagy egy főként alacsony zuhanytálcára helyezik rá a zuhanypanelokat, ami tartalmazhatja az ajtót is. Épített zuhany esetében sok esetben csak egy üvegpanel van a fröcsögő víz miatt és nincs ajtó.

Miután ezt sikerült tisztázni akkor térjünk a beépítésre:

Zuhanyfülke beépítés:

Többféle kivitelben kapható az egész olcsótól a csillagos égig. Akár milliós összegben is elérhetőek. Lehet Mint előzőleg már írtuk hátfallal rendelkezik és összerakás után a víz és csatorna rendszerhez kell csatlakoztatni. A víz bekötése flexibils csővel történik és ez a hátfal mögött helyezkedik el. Sajnos tapasztalat, hogy akár még a méregdrága termékek is elég pontatlanok, a beépítéskor gondot okozhat a fal és a padló egyenletlensége. Legtöbb esetben műanyag alkatrészeket tartalmaz ami még inkább gondot okozhat a javítás esetén. Emiatt nagyon sok vízszerelő nem vállalja a beépítést, mert a garancia miatt akár sokszor vissza kell mennie, mert hol itt-hol ott szivárog a víz. Beépítése akár házilag a kapott rajz alapján is megtörténhet, ha valaki egy kicsit is ügyesebb kezű.

Zuhanykabin beépítés:

Akkor jöjjön most talán az egyszerűbb feladat. Itt fontos az alap megfelelő előkészítése, főként, ha nem zuhanytálcára építjük a zuhanykabint. Fontos, hogy épített zuhanynál nagyon figyeljünk a megfelelő lejtésre, a megfelelő vízszigetelésre is.

A zuhanykabin beszerelés sem egy ördöngős feladat. Amire negyon kell figyeljünk, hogy a falhoz rögzítéskor csempét kell fúrjunk. Ehhez szükséges a megfelelő fúró és főként fúrószár és némi ismeret arról, hogy hogyan fúrjunk csempét. Még egy lényeges pontja van az összeszerelésen kívül mégpedig a megfelelő szilózás a zuhanykabin és a csempe találkozásánál. A tolóajtós zuhanykabin beszerelése sem sokkal nehezebb mint a nyíló ajtós változaté. A zuhanykabin javítása lényegesen egyszerűbb, mint a fülkéé.

Épített zuhanykabin

Épített zhanykabin

Zuhanykabin beépítés lépései:

  1. A zuhanykabin beépítés első lépése a zuhanytálca beépítése abban az esetben, ha nincs épített zuhanypadló kialakítva. Nézzük meg, hogy a lefolyó kiállás megfelelő helyre van-e kialakítva. A tálca beszerelésnél fontos, hogy a gyári lábakkal szintezzük ki vízszintesre. A rögzítéshez és réskitöltéshez használjunk pur habot, majd utána a következik a szilopaszt, mely a vízszigetelést biztosítja. Sziloplaszot a zuhanytálca felső részénél a fal és a tálca találkozásánál valamint a járólap és a tálca találkozásánál is használjunk. Figyeljünk arra, hogy 24 óráig ne érje víz.
  2. A következő munkafázis a zuhanykabin beépítés esetén az oldalfalak rögzítése. A zuhanykabin oldalfala vagy ráül a zuhanytálcára vagy a padló burkolatra. Mivel nincs hátfala ezért szükséges, hogy burkolt legyen a fal és gondoskodjunk a megfelelő vízzárásról. A beszerelési útmutató alapján jelöljük ki a keret rögítésének helyét. Használjunk vízmértéket a függőleges rögzítés kialakításához. Eszután fúrjuk ki a lyukakat és rögzítsük a keretet.
  3. Következik a zuhanyfal rögzítése a keretbe. Ehhez használjuk a megadott csavarokat. Figyeljünk arra, hogy ne húzzuk túl szorosra, mert az üveg berobbanhat.
  4. A szerelés következő lépése az ajtók berakása, mely lehet nyíló vagy tolóajtó. Nyíló ajtó esetén a kapott zsanérokat kell felcsavarozni, míg tolóajtónál a sínbe kell illeszteni.
  5. A befejező fázis a szilikonozás ismét. A fal és a keret találkozásánál valamint a zuhanytálca és a fal találkozásánál ha még felfedeztünk némi egyenletlenséget, hézagot azt még most tudjuk korrigálni. Most is figyeljünk a száradásra.

Mint láthatjuk a zuhanykabin beépítés nem egy ördöngős feladat csak jól átgondolt tervezést és precíz kivitelezést igényel.

Elkészült zuhanykabin

Zuhanykabin javítás:

A zuhanykabin javítás szintén nem egy nagy feladat, főként ha mi szereltük be. Ami a legtöbbször gondot okoz az elöregedett szilikon tömítés. Ez első sorban a zuhanytálca és fal között szokott megtörténni. Ebben az esetben a javítás abból áll, hogy kikaparjuk a régi szilikont és újra tömítjük. Zuhanykabin javításhoz még hozzá tartozhat az eltört görgők cseréje. Ennek javítása akkor megvalósítható, ha van hozzá csere alkatrész. A zuhanykabin egyébként nem tud meghibásodni. A leggyakoribb probléma a görgők eltörése szokott lenni. Eőfordulhat még üvegtörés is. Ebben az esetben a csere üveget külön edzett üvegből méretpontosan gyártassuk le. És a zuhanykabin szerelés résznél leírtak alapján cseréljük ki.

Zuhanykabin beépítés eszközei:
  • vízmérték
  • fúró a megfelelő fúrószárral ( itt függ a burkolat típusától, hogy milyen fúrószárat válasszunk)
  • csavarbehajtó
  • Szilopuska
  • szilózás után mosószeres víz az sziló esztétikus elhúzásához.

Zuhanykabin beépítés és javítás! Csere és ázás javítás:

Van rá példa, hogy olyan mértékű a probléma, hogy a zuhanykabint cserélni kell vagy teljesen kiszedni és javítani. Ha ázik az alattunk lakó vagy akár a mi lakásunk és egy egyszerű szilikon tömítés csere esetén nem oldható meg a feladat akkor bizony teljesen ki kell szedni a zuhanykabint és a tálcát is. Ebben az esetben ez jelenti a zuhanykabin javítást. A képen hiányzott a megfelelő vízzárás és a burkolat is hiányzott ez okozta az ázást.

Zuhanykabin beépítés kezdeti fázisa

Elkészült zuhanykabin

Már írtunk a szilózásról a beépítéskor, ez a cikk megmutatja hogyan kell jól szilózni:
https://ferfikezegyorara.hu/furdokad-szilikon-tomites-csere/