A villanykapcsoló cseréje némi fizikai ismerettel, egy kis kézügyességgel és egy csavarhúzó segítségével elvégezhető akár házilag is.

villanykapcsolo csereje

Mielőtt beszerezzük a villanykapcsolót, nézzük meg mit kell cserélni. Ha esetleg újonnan kell kapcsolót felszerelni, akkor azt is tudnunk kell, milyen típusra van szükség, illetve milyen típust tudunk felszerelni, ami megfelelően működik.

 

Melyek a leggyakrabban használt villanykapcsolók?

 • 1-es kapcsoló / egypólusú kapcsoló. Ebben 2 szál vezeték található: bejövő fázis és elmenő fázis.
 • Osztó vagy csillár kapcsoló: Ekkor 3 szál vezeték megy a kapcsolóhoz: 1 állandó és 2 db kapcsolt fázis.
 • Alternatív kapcsoló (pl. amikor a folyosó elején felkapcsoljuk, majd a végén lekapcsoljuk ugyanazt a villanyt). Ekkor is 3 szál vezeték van a kapcsolónál: bejövő fázis, kapcsolt fázis, és a kapcsoló szál (ami a kettő vagy több villanykapcsolót köti össze egymással).

 

Villanykapcsoló cseréje – a régi kapcsoló leszerelése

Mindig áramtalanítsunk, mielőtt szerelni kezdenénk a villanykapcsolót!

 

Csupán néhány rövid lépés, és már le is szedtük a helyéről a régi, divatjamúlt, esetleg sérült kapcsolót:

 

 1. Ha keretes a kapcsoló, első lépésként távolítsuk el a borítót és a keretet.
 2. Pattintsuk ki a billenő részt, akár egy csavarhúzó segítségével.
 3. Lazítsuk ki azt a 2 csavart, ami a kapcsoló szerkezetét a falhoz szorítja.
 4. Kössük ki a vezetékeket a kapcsoló szerkezetéből.

 

Villanykapcsoló cseréje – az új kapcsoló felszerelése

 1. Pattintsuk le a kapcsoló szerkezetéről a keretet és a billenő részt, ha esetleg egyben van. Új kapcsolók esetében sok márkánál a kombinálhatóság miatt külön lehet megvásárolni a szerkezetet, a billenőket és a keretet.
 2. Kössük be az új kapcsolót, valamint a megfelelő vezetéket a megfelelő helyre. Ebben tud segíteni, ha leszerelés előtt csináltunk egy fényképet, melyik vezeték hova volt kötve, vagy egyesével kötjük le a vezetékeket a régi kapcsolónál, és azokat azonnal kötjük is be az új kapcsolóba.
 3. Húzzuk meg a 2 csavart, ami a szerkezetet a falhoz rögzíti, és pattintsuk fel ami még hiányzik – a billenő részt mindenképp, és ha van, akkor a végén a keretet is.

 

TIPP: Alternatív kapcsoló cseréje esetén figyeljünk arra, hogy egyik kapcsolót lekapcsolt, a másikat felkapcsolt módon kössük be.

 

Miért kell villanykapcsolót cserélni?

Több oka is lehet a villanykapcsoló cseréjének: meghibásodás, vagy egyszerűen már csak “divatjamúlt” a kapcsoló.

 • Gyakran elkopik a kapcsoló belső része, ekkor szikrázik és/vagy serceg a kapcsoló. Ilyenkor azonnal cserélni kell.
 • A billenő rész lehet, hogy eltört – általában a kapcsoló közepe szokott így járni. Ez veszélyes is lehet, ha már hiányzik belőle egy darabja – ekkor fennáll az áramütés veszélye is. Ezt is azonnal cserélni kell.
 • Amennyiben egy kapcsoló széthullott, akkor az is cserére szorul.

 

Egyet ne feledjen: mindig kapcsolja le az áramot, mielőtt belekezd a villanykapcsoló cserébe!

 

Amennyiben úgy dönt,  mégsem vállalja a kockázatot, hogy esetleg nem fog világítani, vagy fordítva szereli fel a kapcsolót, és lekapcsolva lesz világos, hívja ezermester csapatunkat a munka elvégzésére.

 

Ha szeretne kicsit “otthonosabban mozogni” a házi barkácsolások, szerelések világában az online barkács tanfolyamunk videóival ezt is elérheti. Többek között a villanykapcsoló szerelésről is talál egy részletes videót.