A vasaló minden háztartásban egy nélkülözhetetlen eszköz, minden háziasszony hű társa a gyűrött, ráncos ruhák elleni harcban. Ha a vasaló nehezen csúszik, éget, foltot hagy a vasalt ruhákon, annak oka a legtöbb esetben a talpán található szennyeződés. A vasalótalp tisztítása házilag is elvégezhető a háztartásokban megtalálható eszközökkel. 

vasalotalp-tisztitasa-hazilag

 

Vasalótalp tisztítása házilag – Mit ne tegyünk?

Mielőtt nekilátunk a vasalótalp tisztításának házilagos módszerekkel, fontos tudni, hogy milyen anyagból készült a talp. Ha teflon bevonatú, a súrolós technikákat inkább mellőzzük, nehogy megsértse a teflon bevonatot. Minden esetben csak a konnektorból kihúzott vasalót tisztítsuk, és vigyázzunk a talp hőmérsékletére is. Hagyjuk langyosra hűlni a vasalót mielőtt nekikezdenénk.

 

A talpra ragadt szennyeződések eltávolításának egyik kézenfekvő megoldása lenne a kosz lekaparása akár késsel, akár fémből készült súrolóval. Ezzel egészen biztosan eltüntethetjük a ráragadt szennyeződéseket, azonban többet ártunk, mint használunk, könnyen tönkretehetjük a vasalót. 

 

Vasalótalp tisztítása házilag ecettel

Az ecet minden háztartásban megtalálható, a takarításban nagy segítséget nyújtó, olcsó, csodálatos, környezetbarát csodaszer! Nagy segítséget nyújt a vasalótalp házilagos tisztításában is. Nincs másra szükség, mint egy használaton kívüli, jó nedvszívó képességű anyagra, például textilpelenkára, egy magas falú tálcára és 20%-os ecetre. Az anyagot hajtsuk össze, helyezzük rá a tálcára és itassuk át ecettel. Az ecetes rongyra tegyük rá a vasalót. Hagyjuk pihenni rajta néhány órán át, makacs szennyeződések esetén akár egy éjszakán keresztül, és az ecet feloldja a talpra ragadt szennyeződéseket. Ezután töröljük át nedves ruhával a vasalótalpat, és egy használaton kívüli ruhadarabon végezzünk próba vasalást. 

vasalotalp-tisztitasa-hazilag-2

 

Vasalótalp tisztítása házilag sóval és olajjal

A vasalótalp tisztítása házilag só és olaj keverékével is elvégezhető. A vasaló talpát kenjük be vékonyan olajjal. Az olaj lehet akár napraforgó olaj, vagy olívaolaj is. Ezután szórjunk rá kevés finomra őrölt sót, és egy puha ronggyal dörzsöljük le a szennyeződést. A só kiváló dörzs hatással bír, így a kisebb szennyeződéseket kiválóan eltünteti. Miután eltávolítottuk a szennyeződést, töröljük le az olajat és néhány percig vasaljunk egy használaton kívüli anyagon, hogy az olajat eltávolítsuk a vasaló talpáról.

 

Frissen keletkezett szennyeződéseket olaj nélkül is eltávolíthatunk, ha nedves vattára sót szórunk és áttöröljük vele a szennyeződést még akkor, amikor meleg a vasalótalp. Fontos, hogy csak finomra őrölt sót használjunk, hogy ne karcoljuk meg a talp felületét. 

 

Drogériákban, háztartási boltokban kaphatóak még különböző vasalótalp tisztító folyadékok, stiftek, amelyek segítségünkre lehetnek. A vasalótalp tisztítása házilag a háztartásban előforduló, mindig kéznél lévő, olcsó megoldásokkal is kiválóan elvégezhető, ha a fenti néhány egyszerű szabályt figyelembe vesszük. Nem kell rögtön új vasalót venni, vagy drága tisztítószerekre költeni, hiszen a megoldás gyakran ott van a konyhaszekrényekben.