Kezd foltos lenni a vasalódeszka huzata, és néha a vasalandó ruhákon is megjelenik egy – két barnás folt. Ekkor tudjuk, hogy elérkezett az ideje a vasaló tisztításának.

Nézzük, hol kezdjünk neki a tisztításnak!

vasalo tisztitasa

 

Vasaló belső tisztítása – első lépés

Célszerű mindig a belső tisztítással kezdeni, vagyis a tartály vízkőtelenítését elvégezni, mert ebből a műveletből is kerül szennyeződés a vasaló talpára. 

Több módszer is létezik a tartály vízkőtelenítésére (hagyományos gőzölős vasalók esetében):

 

Környezetbarát megoldás a vasaló tisztására

  1. 1:1 arányban ecet és víz keveréket öntsük bele a tartályba!
  2. Dugjuk be a vasalót közel a mosdóhoz, mosogatóhoz – ahová nyugodtan “koszolhat” és amikor felmelegedett, állítsuk át gőz funkcióra és nyomogassuk ki belőle az összes vizet!
  3. Ha tisztának ítéljük a tartályt, akkor a 2. lépést el lehet végezni sima vízzel, öblítés gyanánt. De az is lehet, hogy jól jön még egy újabb ecetes tisztítás – ez esetben a 2. pontot hajtsuk végre újból.
  4. Amikor már nem forró a talp, töröljük le a rácsorgott koszt. Ha makacs ragacsok vannak a talpon, akkor jöhet a talp tisztítása.

 

Hatékony megoldás a vasaló tisztására

  1. Kavarjuk be a boltokban kapható háztartási kisgépek tisztítására alkalmas port (ilyen pl. a Dr. Beckman), vagy folyadékot a leírásnak megfelelően, és ezt öntsük bele a tartályba!
  2. Dugjuk be a vasalót egy mosdó vagy mosogató közelébe – ahová nyugodtan “koszolhat” és amikor felmelegedett, átállítjuk gőz funkcióra és kinyomogatjuk belőle az összes vizet.

 

Egyes vasalókban már létezik vízkőmentesítő rúd, ekkor azt kell eltávolítani a vasalóból, és megtisztítani a rárakódott vízkőtől.

 

Vasaló talpának tisztítása – második lépés

Kétféle vasalótalp fordul elő gyakran az otthonokban. A bevonatos – teflon vagy kerámia, illetve a sima, bevonat nélküli. Ez utóbbiról általában nehezebb eltávolítani a ragadós foltokat.

 

  • Itt is kihasználjuk a gőzölés erejét a folyamatos melegítés mellett, és eközben a vasaló talpát egy rossz rongyon húzogatjuk – mondjuk a vasalódeszka élénél, vagy a rongy helyett szoktak sütőpapírt is használni (nálam egy konyharuha van befogva a talp tisztításához).
  • Kapható vasaló tisztító rúd is, ami kinézetre hasonló, mint a stift ragasztók. Ezt csak rá kell kenni általában a meleg vasalótalpra, picit hagyni hatni, majd áttörölni.
  • Sokan esküsznek a karc nélküli súrolószerekre és a fogkrémre is.
  • Környezetbarát módszer, ha szódabikarbónát kevés víz hozzáadásával masszát készítünk, ami fel lehet kenni a vasalótalpra. Ezt hagyjuk hatni kis ideig (lehet nézni, hogy áll), majd töröljük le és át nedves ruhával.

 

Mint más háztartási gépeknél, itt sincs kőbevésett szabály, mikor kell a vasaló tisztítását elvégezni. Vegye figyelembe milyen gyakran használja, és az első látható előjelnél már tisztítson. Így tovább megőrizhető a  gépek “szavatossága” és a ruhák sem lesznek foltosak a vasaló miatt.

 

Ha már belejött a háztartási gépek tisztogatásába, ne hagyja ki a mosógépet, a mosogatógépet és a szárítógépet sem az elvégzendő feladatok közül!

 

Keressen minket bátran, akár online is, ha nagyobb ezermester, barkácsmunkákra van szüksége házon kívül vagy belül.

Hívjon minket még ma!  06 20 572-1788