Lassan beköszönt a tartós hideg! Itt az esős, ködös, lassan havas időszak ! Korábban sötétedik és az utak csúsznak, ezért jobban kell figyelnünk magunkra és másokra is! Ha figyelünk, egyszerűbben megelőzhetők az kissebb háztartási baleseteink!

A két legveszélyesebb hely egy lakásban a konyha és a fürdőszoba ! 

 

1.Esés, csúszás !

Lépcsőn, kövön, fürdő kádból kilépve könnyen elcsúzhatunk, ezért érdemes csúszásgátlóval felszerelt kilépőket elhelyezni, vagy már az építéskor, felújítás alkalmával érdesebb felületű járólapokat választani . Fontos, hogy jó világítás is segítse az otthoni közlekedést ! Szereljünk fel a lépcsőkhöz legalább plusz fényforrást, idősebb csaladtagjainkat is és az éjszakai közlekedést is megsegítve ezzel . Ma mar rengeteg helyen kaphatóak költséghatékony LED izzók,amelyekkel spórolni is tudunk !

Miközben az őszi leveleket gyűjtjük a tetőről és a csatornából, kellő körültekintéssel járjunk el, ha magunkban nem érzünk erőt, inkább kérjük meg egy fiatalabb ismerőst vagy egy kifejezetten segítségre berendezkedett céget , mert az ő embereik mind szerszámmal mind az ilyen helyzetekre jóval felkészültebbek mint pl. az idősebbek !

 

2. Vágás 

A konyhában az egyik leggyakoribb baleset forrás, hiszen a késeken túl manapság mar rengeteg aprító, turmixgep is kapható! Ezekre mind használata , mind tisztítás közben is fokozottan figyelni kell, hiszen kis alkatrészeik nehezebben tisztíthatóak, ezért kiemelt figyelemmel kezeljük őket ! Igaz ez otthoni barkácsgepeinkre! A vágott, szúrt sebek a keletkezés pillanatában el is fertozodhetnek, így szükséges őket tisztítani es fertőtlenítő szer használatával kezelni őket, nagyobbakkal pedig azonnal orvoshoz fordulni!

 

3. Égési sérülések

A konyhában a forró sütőtöl a lobogó vízen át , a vízforraló kancsó feldöntése és a vasaló mind olyan dolgok amelyektől könnyen égési sebeket szenvedhetünk egy kis figyelmetlenség okán ! Egy grill party pedig maga az ördögtől való dolog is lehet , pláne ha több gyermek is van a családban ! Kellő körültekintéssel persze nem kell ördögöt festeni a falra, inkább egy kis tudatossághoz folyamodni es elő készülni pl. Égési sérülésre használatos sprayt otthon tartani !

Ha mégis megégett már valamely testfelületünk, ne tegyünk rá jeget hiszen az könnyen szövetelhaláshoz vezethet , inkább tartsuk legaglább min. 20 percig hideg vízben majd egy steril kötéssel kezeljük es attól függően milyen mértékű a roncsolás nagysága azonnal orvoshoz fordulni !

 

4. Szén monoxid mérgezés

A fűtési időszak beköszöntével egyre több hír szól a szén monoxid mérgezésekről, amelyek kis odafigyeléssel szinten megelőzhetők , hiszen a keményeket évente kötelező ellenőrizni , illetve több féle szén-monoxid mérő is kapható már, néhány ezer forinttól ! A keményeket kívül a cirkofutes es a kipufogó gáz jelenthet veszélyt, hiszen elég egy rossz szellőzésű helység, amelyben tartósan tartózkodása a színtelen, szagtalan gázt belélegezve csak a hatásokat észlelhetjük !

Amire figyeljen :

Először fejfájás, szédülés, hányinger, kábaság, izomgörcs és eszméletvesztés a tünetek, ha valaki ilyen balesetet szenved! Rögtön szellőztessünk alaposan ki a lakásban , a jelen levők pedig azonnal menjenek szabad levegőre . Ha már kábaságot tapasztalunk azon nyomban hívjuk a legközelebbi mentőt vagy orvosi ügyeletet !

 

5. Áramütés

Közel nem tartozik a leggyakoribb balesetek köze mégis érdemes tudni, hogyan kezeljük egy áramütött sérült helyzetét. A legfontosabb a szakemberek szerint hogy először eltávolításuk valamilyen nem áramvezető eszközzel a sérülttől az áramforrást , majd ellenőrizzék az állapotát és azonnal hívjanak mentőt, ha szükséges kezdjék meg az újraélesztését !

 

Hova forduljunk bármiféle háztartási baleset esetén ?

A legfontosabb az azonnali helyzet felismerés, hiszen néha a másodpercek is sokat számítanak és maradandó károsodást is okozhatunk ! Vészhelyzetben bármiféle magán és baleseti Ügyelet is választható ! Kevesen tudják, hogy Magyarországon minden 3-18 év közötti magyar állampolgárságú gyermeknek 0-24 terjedő sürgősségi , tehát ingyenes baleset biztositas jár!

 

Miután lezajlott a baleset és rendelkezünk kockázati életbiztosítással, meg kell keresni a leletekkel a baleset biztosításunk képviselőjét vagy bármely kirendeltségét és a kár mértékétől függően esetlegesen hozzájárulhat a rehabilitációs és a helyreállítási költségeinkhez !