Mi az a tevékenység, amit kifejezetten nyáron érdemes csinálni és nem a strandolás? Igen, tudjuk, nagyon meleg van, sokaknak a kertbe legfeljebb napozni vagy medencézni van kedve kimenni, viszont ha van sövényünk, érdemes egy napot rászánni a nyár folyamán a nyírására.

Egy szigorúan nyáron végzett, szakszerű, alapos nyírás ugyanis rengeteg időt takaríthat meg a kerttulajdonosnak az év többi részében.  Sőt, a sövényvágónkat akár egy teljes évre is szabadságra küldhetjük, mert elég lesz csak időnként egy metszőollóval korrigálni, a sövény nem fogja túlnőni magát!

Eheti cikkünkben öt tippel készültünk azoknak, akik nem restek a hőségben sem nekiállni a sövény karbantartásának.

Hívjon minket: 06 20 572-1788 !


 

Nyári sövénynyírás 1. tipp: Használjunk megfelelő védőfelszerelést!

Ahogyan a fűnyírásnál alapszabály a zárt lábbeli viselete, úgy a gyakran szemmagasságban végzett sövénynyírásnál létfontosságú a védőszemüveg használata. A levágott és szerteszét repülő sövénydarabok szerencsétlen esetben veszélyeztethetik a szemünk épségét, szóval érdemes elébe menni a dolognak és szemüveget viselni, akár géppel, akár metszőollóval dolgozunk. Nagy sövény géppel való nyírásakor érdemes továbbá zajcsillapító fülvédőt is hordanunk, mert a sövénynyíró zaja károsíthatja hallásunkat.

Nyári sövénynyírás 2. tipp: Ne vágjuk egyenesre a sövény oldalát!

Azzal még talán nem árulunk el túl nagy titkot, hogy a sövény nyírását alulról felfelé söprő mozdulatokkal érdemes végezni, viszont a forma sem mindegy! Érdemes a sövény oldalát nem egyenesre nyírni, hanem az alját szélesebbre hagyni, majd felfelé haladva fokozatosan többet vágni. Nem szükséges piramist faragnunk a növényből, épp csak legyen az oldalának egy kis dőlése. Hogy erre mi szükség van? Ha tökéletesen egyenesen vágjuk a sövényt, akkor a teteje leárnyékolja majd az alját, így az alsó rész gyengébb, ritkásabb lesz idővel. Ezzel a technikával ezt ki tudjuk kerülni és a sövényünk ugyanolyan sűrű lesz alul is, mint a legtetején!

Nyári sövénynyírás 3. tipp: Gépi nyírás után igazítsunk még metszőollóval is!

Még a legprofibb gépi nyíróval kezelt sövényen is óhatatlanul maradni fognak olyan levelek, amiket az eszköz pont félbevágott. Aprólékos munka, de érdemes megszabadulni ezektől a sérült részektől, ugyanis így a növény nem fogja az erőforrásait ezekre a levelekre pazarolni, hanem koncentrálhat az ép részeinek a kiteljesedésére.

Nyári sövénynyírás 4. tipp: Szórjunk fenyőfakérget a sövény mellé!

Gyakoran előforduló probléma, hogy sövényünk körül gyomnövények nőnek ki, amiktől csak gyakori kapálással tudunk megszabadulni. Ezt megelőzendő, bevethetünk egy kis praktikát: szórjunk fenyőfakérget a sövény mellé. A gyomnövények a kéreg alatt nem tudnak kifejlődni, így megspórolhatunk magunknak pár kapálást és még szebb is lesz tőle a sövényünk alja. 

Nyári sövénynyírás 5. tipp: Sövénynyírás után öntözzük meg alaposan a növényt!

Metszéskor gyakorlatilag nyílt sebet vágunk a sövényen, ahonnan könnyen “elvérezhet”. A nyílt szárakból sokkal gyorsabban párolog a nedvesség, mint egyébként, pláne a nyári kánikulában! Nyírás után azonnal szükséges egy nagyobb öntözés a növénynek, elkerülendő egy esetleges kiszáradást.

Hívjon minket: 06 20 572-1788 !

Forrás: 
http://www.express.co.uk/life-style/garden/702089/trimming-garden-hedge-top-tips-summer-gardening-monty-don
http://ujszo.com/cimkek/kerteszkedo/2007/06/08/junius-a-legalkalmasabb-a-soveny-alakitasara