A modern nyílászárók esztétikusak, könnyen tisztíthatók, biztonságosak és kiváló szigetelést nyújtanak a lakásban. Amikor beépítésre kerül egy ilyen nyílászáró otthonunkba, a műanyag ajtó, ablak beállítása mindig a beszerelést végző szakember feladata. Ő végzi el a finomhangolását az ajtónak, ablaknak, hogy az tökéletesen szigeteljen és záródjon.

muanyag-ajto-ablak-beallitasa

Jó esetben tájékoztat bennünket arról, hogy hogyan kell tisztítani, karbantartani és szükség esetén beállítani az új műanyag ajtónkat, ablakunkat.

 

Műanyag ajtó, ablak beállítása utólag

Hiába szerelik be nyílászáróinkat a legnagyobb szakértelemmel, alapossággal és gondossággal, mint minden forgó, mozgó alkatrész esetében, így az ablakok, ajtók esetében is szükség lesz előbb utóbb az utóállításra. Egy idő után a zsanérok elmozdulhatnak, az ajtó vagy ablak nehezebben záródik, akad, vagy nem szigetel rendesen. Ennek nem anyaghiba, vagy a szakember hanyagsága az oka, egyszerűen a mozgástól, az időjárás változásaitól elállítódik műanyag ajtónk, vagy ablakunk zsanérjainak beállítása. 

 

A műanyag ajtó, ablak beállítása utólag akár házilag is elvégezhető, de nem biztos, hogy a hibát a rossz beállítás okozza. Mielőtt nekikezdünk a műanyag ajtók, ablakok beállításának érdemes megpróbálni a forgó, mozgó alkatrészeket megolajozni, valamint ellenőrizni a szigetelő gumik állapotát. Könnyen előfordulhat, hogy az ajtó, vagy ablak kenőanyag hiányában záródik nehezebben, és nem szükséges állítani a zsanérokon.

muanyag-ajto-ablak-beallitasa-2

 

Ha a szigeteléssel van probléma,és a hibát a sérült a szigetelő gumi okozza, annak javítását jobb szakemberre bízni. Ha nem a megfelelő szigetelő anyaggal történik a szigetelés, a záródás nem lesz tökéletes. Ez tönkreteheti a zárszerkezetet, deformálhatja az ajtót, vagy ablakot és az is előfordulhat, hogy a szigetelés még rosszabb lesz, mint volt.

 

Műanyag ajtó, ablak beállítása lépésről lépésre

Ha meggyőződtünk arról, hogy az olajozás nem segített, a szigetelő gumik is rendben ellátják funkciójukat, akkor valóban szükséges a műanyag ajtó, ablak beállítása. A műanyag ajtó, ablak beállításához szükségünk lesz a megfelelő méretű imbusz kulcsokra. Ellenőrizni kell a zárszerkezet excentrikus görgőit, hogy a megfelelő pozícióban vannak-e. 

Ezek feladata, hogy zárt állapotban kellőképpen rászorítsák az ajtót vagy az ablak szárnyát a szigetelésre. Ha ez megfelelően van beállítva, mehetünk tovább a zsanérokra. Ha nem, akkor állítsuk be a megfelelő pozícióba és ellenőrizzük, hogy megszűnt-e a probléma.

muanyag-ajto-ablak-beallitasa-3

Ha a zárszerkezet jól működik, távolítsuk el a zsanérokon lévő védőkupakokat, amely a zsanér alján és tetején található. Vannak olyan típusok is, melyeknél az egész zsanér takaró műanyagot tudjuk eltávolítani. Így szabaddá tesszük a műanyag ajtó, ablak vízszintes és függőleges beállításához, valamint a behúzás beállításához szükséges csavarokat. Célszerű elővenni a  kezelési útmutatót (ha van), és az alapján beállítani a vízszintes és függőleges állását, valamint az ajtó,ablak behúzásának erősségét.

 

A műanyag atjó, ablak beállítását nagyon precízen kell elvégezni. Ha nem megfelelő a beállítás, az akadáshoz, a zár meghibásodásához, a szigetelési minőség romlásához vezet. 

Ha nem biztos abban, hogy a műanyag ajtó, ablak beállítása sikerrel jár, keressen fel minket, örömmel segítünk ebben is!

Hívjon minket még ma!  06 20 572-1788