Ha szeretünk a kertben tevékenykedni, a magunk termelte zöldségek, gyümölcsök ízét élvezni, vagy gyönyörködni a virágokban, remek lehetőség erre egy, vagy akár több magaságyás készítése. Nem csak esztétikus, de a helykihasználás maximalizálására is kiváló. Ha igazán profin akarjuk a magaságyást elkészíteni, néhány dologra érdemes odafigyelni. Ha ezt a néhány lépést betartjuk, a növényeink megkapják a megfelelő tápanyagot, újrahasznosítjuk a kerti hulladékokat, és biztosítjuk a növények számára a változékony tavaszi időben is az optimális hőmérsékletet. Sőt! még egy árnyas kis lugasunk is lesz, ahol megpihenhetünk. 

magasagyas-keszitese

 

Magaságyás készítése – Tervezés

Mielőtt nekikezdenénk a magaságyás készítésének, tervezzük meg azt! Pontosan mérjük le a rendelkezésre álló helyet. Ha a ház körül megtalálható fahulladékból, például raklapból készítjük a magaságyást, számoljuk ki, mennyi alapanyag szükséges az elkészítéséhez. Ha készen vásároljuk, akkor a megfelelő méretet válasszuk, amelyet a helyére betéve is könnyen körbe tudunk járni. Magasságát 60-80 centiméter magasan célszerű kialakítani, így megkímélhetjük magunkat a derékbántalmaktól is. Szélessége ne legyen több, mint 120-150 cm, hogy kényelmesen átérjük.

A magaságyás helyét lehetőség szerint úgy válasszuk meg, hogy a nap ne tűzzön rá egész nap, nehogy leégjenek növényeink a nyári melegben. Figyeljünk arra is, hogy az öntözést könnyen meg tudjuk oldani, ne legyen túl távol a vízforrástól.

 

A magaságyás készítése ősszel a legoptimálisabb, de természetesen elkészíthetjük tavasszal is. A jó magaságyásnak a lényege a feltöltéshez használt rétegekben rejlik. A mélyben beinduló bomlási folyamatok hőt és széndioxidot termelnek, melyek igen kedvezőek lesznek a növényeinknek. A különböző rétegeknek köszönhetően bőséges tápanyag forrással rendelkezik majd a föld, és szinte az összes növény számára optimális tápanyagokat biztosít majd.

Tipp: A rétegek nedvesek legyenek, de ne vizesek, kerüljük a túlöntözést!

 

Magaságyás készítése – A rétegek

Az első rétegnek ássuk ki kb. 20 centiméter mélyen a földet. Ha a föld minősége megfelelő, tegyük félre, a tetejére még jól fog jönni. A helyére tegyünk nehezen lebomló kerti hulladékot, pl ágakat, szőlővesszőt, kukorica szárat, stb. Alaposan tapossuk meg, tömörítsük ezt a réteget, majd jöhet a következő rétegünk. 

Második rétegként a kerti komposztba megfelelő kerti hulladékok, mint pl a levágott fű, a falevelek, krumplihéj, stb. használjunk. Ezután, ha van rá lehetőség, egy réteg érett marhatrágyát, vagy érett komposztot használjunk következő rétegként. Végül az egészet borítsuk be 20 cm termőfölddel.

magasagyas-keszitese

Ha a magaságyás elkészítéséhez a rétegek alapanyaga nem áll rendelkezésre, vagy nem akarunk 60-80 centiméter magasságú ágyást készíteni, természetesen változtathatók a méretek. Az ágyásba ültetett növények gyökérzetét azonban vegyük figyelembe, mivel nem minden növénynek hatol ugyanolyan mélyre a gyökere, így a minimum mélységet mindenképpen biztosítani kell. Megfelelő minőségű termőfölddel is feltölthető az ágyás, azonban így nem fog érvényesülni a rétegekben rejlő jótékony hatás.

A magaságyás készítése remek lehetőséget kínál mind a konyhakerti, mind a dísznövények ültetéséhez. Ha segítségre van szüksége a magaságyás elkészítésében, hívjon minket, örömmel segítünk!