A magaságyás készítés egy népszerű és praktikus megoldás a hobbi és a profi kertészek körében egyaránt. A magaságyás készítése raklapból is kivitelezhető. Ha nem szeretnénk készen kapható terméket vásárolni, vagy az udvaron úgyis kallódik néhány raklap, vagy más faáru, ezeket felhasználva kiváló magaságyás készíthető.

magasagyas-keszitese-raklapbol

 

Magaságyás készítése raklapból – A szükséges eszközök

Ahhoz, hogy raklapból készítsünk magaságyást, semmi különleges eszközre nem lesz szükségünk. A legtöbb háztartásban ezek megtalálhatóak, így könnyedén elkészíthetjük veteményesünket. Amire biztosan szükségünk lesz:

  • Raklapok, fa lécek, lapok
  • Fűrész
  • Mérőszalag
  • Kalapács és szög, vagy
  • Csavar és csavarbehajtó
  • Környezetbarát lazúr festék

 

Raklapól, illetve egyéb faanyagból a tervezett méretnek megfelelő mennyiséget kell összeszedjük. Arra ügyeljünk, hogy az oldala kellően zárt legyen, hogy a föld ne tudjon kiszóródni a réseken. Vagy másik megoldás: beléljük ki geotextíliával!

 

Magaságyás készítése raklapból – lépésről lépésre

  1. Ha a magaságyás raklapból készül, szét kell szednünk első lépésként a raklapot. A deszkákat megfelelő méretre kell szabni egy fűrész segítségével.
  2. Vágjunk az ágyás tervezett magasságának megfelelő hosszúságú, egyforma szélességű deszkákat is. Ezeket a sarkokhoz kell majd használnunk, a szerkezetének stabilitása érdekében. Ennek segítségével tudjuk majd rögzíteni egymáshoz az oldalakat szöggekkel, vagy csavarral. Érdemes merevítőket betenni az ágyás oldalának közepére is, hogy sokáig biztosan tartson.
  3. Miután elkészítettük a magaságyást raklapból, célszerű a felületét kezelni, ezzel tartósabbá tenni az időjárási viszontagságokkal szemben. A festés előtt érdemes alapozóval is kezelni, majd lefesteni. A festék és az alapozószer kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy csak természetes anyagokból készült festéket használjunk. Így abból nem oldódnak ki nem kívánt vegyi anyagok, melyek az egészségünkre ártalmasak lehetnének.

magasagyas-keszitese-raklapbol-2

 

A magaságyás készítése raklapból, vagy bármilyen más anyagból remek lehetőséget teremt a kertészkedésre, ha nem megfelelő a föld minősége, vagy nincs elegendő hely kertünkben. Az elkészítése nem igényel különösebb barkács ismereteket, és a költsége sem számottevő. Ha a ház körül található raklap, vagy egyéb faanyag, újrahasznosításnak is remek lehetőség! Ha segítségre van szüksége a magaságyás elkészítésben, hívjon minket bizalommal, örömmel segítünk!

További hasznos ötletekhez ajánljuk figyelmébe a barkácskönyvünket – > BARKÁCSKÖNYV

1.kép: https://hu.pinterest.com/pin/471048442257799977/

2. kép: https://hu.pinterest.com/pin/153826143509202834/