A gyepszellőztetés egy nagyon fontos feladat a kerti munkák között. Elvégzése nem igényel különösebb szakértelmet, azonban nem mindegy mikor, és hogyan végezzük el azt a kertben. Fontos, hogy a gyep szellőztetését a megfelelő időben és megfelelő módon, csak egészséges gyepen végezzük, hogy az eredmény szép, egészséges gyep legyen.

gyepszelloztetes

 

A gyepszellőztetés miért fontos?

A gyepszellőztetés a gyep ápolásának egyik nagyon fontos mozzanata, melyet minden évben szükséges elvégezni ahhoz, hogy a gyep ápolt, egészséges és szép maradhasson. A gyepszellőztetéshez olyan eszköz szükséges, amellyel a földfelszínen található réteget erősen fel tudjuk szakítani. Ehhez erősebb lombseprű, gereblye, vagy ha gyorsan és hatékonyan akarjuk végezni, akkor egy gyepszellőztető gép beszerzése, bérlése szükséges.

 

gyepszelloztetes

 

A gyep felületén egy réteg képződik, mely megakadályozza a gyep tápanyaghoz jutását. Ez a réteg moha félékből, elhalt növényi hulladékokból és a korábbi fűnyírások után ottmaradt fűszálakból áll. Ezt a földfelszín felett lévő, filcszerű réteget kell eltávolítani ahhoz, hogy a gyep levegőhöz, és tápanyagokhoz juthasson. A gyepszellőztetést tehát a gyep megfelelő tápanyagfelvételének biztosítása érdekében szükséges elvégezni. 

 

Ha géppel végezzük a gyepszellőztetést, használhatunk olyat is, amely a gyeplazítást is elvégzi. A gyeplazítás hasonló a gyep szellőztetéséhez, azonban a föld alatt is elvégzi a szükséges munkafolyamatokat. Elvégzi a gyökerek karbantartását is, az elhalt, le nem bomlott gyökereket a felszínre hozza, ezzel még szebbé varázsolja a gyepet. A gyeplazítást azonban ajánlott szakértőre bízni, mert könnyen tönkre tehető vele a gyep, ha nem megfelelő mélységben, vagy beteg gyepen alkalmazzák.

 

Mikor jön el a gyepszellőztetés ideje?

A gyepszellőztetést tavasszal, az első fűnyírást követően mindenképpen célszerű elvégezni. Az ideális hőmérséklet a kellemesen meleg idő, amikor már az éjszakai hőmérséklet sem megy 10 fok alá. Ha a fű sűrűsége, állapota indokolja, évente 4-5 alkalommal is elvégezhető, azonban ősszel is ajánlott mindenképpen elvégezni. Így a téli hótakaró alatt sem tud befülledni majd a gyep. 

 

Fontos, hogy a gyepszellőztetést csak egészséges, gomba mentes gyepen végezzük el! Ha a gyepben gomba jeleit tapasztaljuk, mindenképpen szükséges előbb kezelni a problémát. A gyep szellőztetése közben könnyen elterjeszthetjük az egész területen a nem kívánt betegséget, és tönkre tehetjük a füvet. 

 

A gyepszellőztetés elvégzése után a gyep megújul, megfelelő mennyiségű tápanyaghoz tud jutni. A gyepszellőztetés után célszerű tápot, trágyát kiszórni, mert hatákonyabban tud bejutni a gyökerekhez.

Ha szüksége van segítségre a gyep szellőztetéséhez, lazításához hívjon minket, örömmel segítünk!

 

Kép: https://www.bauhaus.hu/media/catalog/product/cache/24/image/800x/7a285638e94cca6e8ffd731c05552408/2/2/22965565_i_1.jpg