A fűnyíráshoz nagyon sok szabály kötődik, amelyekkel itt az interneten is találkozhatunk, vagy az ismerősök körében is hallhatunk. Mi úgy gondoljuk, igazából nincsenek, sőt, nagyon kevés szabály van, amit érdemes betartani.

funyiras

A fűnyírás időzítése

Akkor kell füvet nyírni, amikor az szerintünk nagy. Nincs optimális magasság, vagy elrendezés. Nemrég végeztünk a Facebook-on egy kis felmérést, hogy a gondosan nyírt gyepet vagy a természetközeli kerteket szeretik-e jobban az ügyfeleink. Meglepő módon a természetközeli kertekre szavaztak többen – ahol a fűben helye van a réti virágoknak is.

 

Esős időben jobban, gyorsabban nő a fű, gyakrabban lehet vágni. Minden esetben várjuk meg, amíg kiszárad, nedves füvet nem jó és nem is lehet nyírni, mert a gép a sártól lefullad. A benzines fűnyíró jobban bírja, de ne kísérletezzünk vele, főként, ha elektromos gépünk van. Továbbá gondot okoz, hogy a vizes füvet nem tudja a fűgyüjtőbe betolni.

 

És a tűző napon nyírt fűnek sem lesz baja, azon kívül, hogy hőgutát kaphat az, aki ilyenkor nyírja. Nem azért ég ki a fű, mert tűző napon nyírják, hanem a rövidebb fű kevesebb árnyékot vet a földre, gyorsabban átmelegszik a talaj, hamarabb párolog a földből a nedvesség.

 

Fűnyírás mértéke: avagy mennyit vághatunk le egyszerre?

Kertész ismerősünk szerint, amennyit akarunk, nincsenek igazából szabályok – hiszen régen is, amikor kaszáltak, akkor elég tetemes százalékát levágták a fűnek, és ez így rendben is volt.
Mégis hallani olyan ajánlásokat, hogy csak a fű ⅓-t vágjuk le első körben, majd innen haladva fokozatosan érjük el a kívánt magasságot. Lehetséges, hogy speciális pázsitoknál ezt célszerű betartani.

 

Amikor már túl magasra megnőtt a fű, előfordul, hogy nem viszi fűnyíró, hiába tologatjuk lassan előre  és hátra. Ekkor célszerű, és gyorsabb is, ha fűkaszálással kezdünk először, majd utána nyírjuk a füvet. Így kellően rövidre tudjuk vágni a füvet és még a nyesedék is össze lesz gyűjtve.

 

Fűnyírás menete

Nekünk van egy jól bevált taktikánk:

  • Először a nehezen hozzáférhető helyeken fűkaszával levágjuk a füvet – szegélyek mentén, kerítés mellett, fák, bokrok tövénél.
  • Ezután jöhet a fűnyírás, amikor már szépen tudunk haladni, és így az összes levágott füvet össze is gyűjtjük.

 

Gyakran felmerül az a kérdés, mi legyen a levágott fűvel

Általában össze kell gyűjteni a levágott füvet, szinte minden megrendelőnk így kéri, mivel így tartják esztétikusnak az udvart, a kertet.

A levágott füvet többnyire zsákolva elvisszük a zöldhulladék lerakóba – a megrendelő kérése alapján.
Lehet egyébként komposztálni is a levágott füvet, ahol erre külön igény van.

Annak is van létjogosultsága, hogy a levágott füvet ott hagyjuk, és nem gyűjtőzzük. Ez esetben az természetes trágyaként szolgál. Ekkor figyeljünk arra, hogy ez a réteg ne legyen túl vastag, mert befülled alatta a fű.

 

Van aki imádja tologatni és szereti a frissen vágott fű illat, van aki legszívesebben be is megy inkább a házba, ha fűnyírásra kerül sor :). Vagy csak egyszerűen nincs idő füvet nyírni. Ezen esetekben keressen minket bátran. Ezermester csapatunk szolgáltatásait már kényelmesen, online is megrendelheti.

Hívjon minket még ma!  06 20 572-1788